Aznar beneeix Casado com l'únic líder que pot salvar Espanya

L'expresident demana aglutinar el vot de dretes en les sigles del PP davant de l'auge de Vox i Cs

Denuncia que el diàleg de Sánchez amb els independentistes suposa la rendició de la democràcia

aznar-habla-de-casado / periodico

5
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Gemma Robles

Mai se li havien sentit paraules així d’elogioses en públic de cap altre polític espanyol. José María Aznar va encimbellar aquest dissabte Pablo Casado com a nou dirigent del PP i va demanar el vot per a ell i per a aquestes sigles, les mateixes que fa només sis mesos, al juny, es queixava que no el“representaven”.Ara, l’expresident ha completat la seva rehabilitació com a veu autoritzada en un partit del qual es va allunyar en l’etapa de Mariano Rajoy per considerar que no defensava les essències conservadores. Amb Casado, Aznar se sent còmode i va aprofitar la seva invitació a la convenció nacional per fer-se sentir. L’auditori el va escoltar encantat, entregat a un fervor sense parió en el conclave popular.

L’expresident va aconseguir que els gairebé 7.000 militants i dirigents convocats a la Fira de Madrid l’aplaudissin, s’aixequessin i li agraïssin aquesta injecció d’optimisme que tant necessiten en aquests temps de la“dreta trossejada”,amb Vox i Ciutadans amenaçant la seva posició privilegiada de les tres últimes dècades. Aznar va parlar als de dins i també als de fora, a aquests que se n’han anat a aquestes dues formacions. A aquests votants de dretes temptats a recolzarSantiago Abascal o Albert Rivera, els va dir que el PP és l’únic que pot “respondre amb èxit" al “separatisme català", que, segons la seva opinió, amenaça la “continuïtat històrica" d’Espanya.

Segons l’excap de l’Executiu, Casado i no Abascal (a qui coneix per ser exdirigent del PP basc), Casado i no Rivera (a qui va arribar a lloar en públic per sobre del políticament correcte), és el que “pot, vol i sap unir i sumar" tots aquests electors que es poden veure arrossegats per “les modes polítiques estridents" i la “cridòria dels busca-raons".

20190119 422098 entradasppr2 1 1 / periodico

Aznar va admetre que els populars han pogut "fer algunes coses millor", però quesaben "governar" i sempre han encertat "en l’important". Va reivindicar la "vocació majoritària" del PP i va aconsellar Casado que obri "encara més les portes d’aquesta casa comuna" i "escolti" els que ara prefereixen un altre sostre. Només si els escoltem, nosaltres podrem demanar-los que ens escoltin”, va afirmar. Encara que això, va donar a entendre entre línies, suposi haver de readaptar l’ideari del partit. No va citar en cap moment Vox o Ciutadans, però no va fer falta. 

El “desafiament existencial” de l’independentisme

I aquests milers de votants han fugit, considera Aznar, per por del "desafiament existencial" que planteja l’independentisme català i que amenaça, va subratllar, la "història d’èxit" d’Espanya. “Els vots per respondre amb èxit a aquest desafiament contra la seva continuïtat històrica i contra el seu futur són els vots que han d’anar al PP i que des d’ara demano per al PP", va declarar. El públic el va ovacionar i es va posar dret. Ana Botella, a primera fila, aplaudia amb els ulls plorosos. 

L’exdirigent popular va recordar el periple de Pedro Sánchez com a secretari general del PSOE, quan va ser descavalcat per temor que pactés amb els independentistes després de les generals del 2016. "Això és el que està passant", va denunciar. Aznar va lamentar que el Govern sigui tractat "com a estranger" en "cimeres bilaterals en una comunitat autònoma", amb referència a la reunió del 20 de desembre a Barcelona. I va fer moltes preguntes: “¿Quant temps hem de suportar que el separatisme català amenaci un dia sí i un altre també amb el desacatament, la desobediència a les lleis i la deslleialtat? [...] ¿Quant temps hem d’esperar perquè es desarticuli el cop d’Estat, el cop contra la Constitució i la democràcia; quant haurem d’esperar perquè es desarticulin les seves trames i es garanteixi que les institucions de Catalunya serveixin a tots els catalans?", va inquirir a l’auditori. Més aplaudiments.

L’excap de l’Executiu va denunciar que els Pressupostos del 2019Pressupostos  depenguin d’"un pròfug de la justícia", amb referència a Carles Puigdemont, i "un pres preventiu per delicte de rebel·lió", a Oriol Junqueras. “Això no és dialogar. Això és rendir la democràcia i trair el compromís més elemental d’un governant ", va rematar.

Aznar es va acomiadar de l’escenari dient que Casado és "molt més llest i sap molt més de política" que ell a la seva edat. “Tenim un gran líder, un líder sense tuteles ni res, un líder com un castell”, va proclamar.

Guanyar a la primera

“Sembla que alguns s’han oblidat de com és Aznar”, va fer broma Casado amb indissimulada felicitat al comentar el seu discurs. “Ho ha dit el president. Després de les primàries, en aquest partit no hi ha ‘tuteles ni res’ i hem d’estar forts per poder cosir”,va continuar l’actual líder amb referència als votants que en les últimes eleccions van agafar la papereta de Ciutadans o Vox. “Ha dit moltes coses, com va dir ahir [Mariano] Rajoy. Crec que el que queda clar és que el partit està unit, està fort”, va afirmar, mostrant el seu interès a demostrar que està fent un esforç per combinar les dues ànimes del partit. La més moderada, que van representar Rajoy i Alberto Núñez Feijóo divendres, i la d’Aznar.

El president dels conservadors, empès per l’eufòria del moment, va augurar que la seva victòria no serà “a la tercera”, com la d’Aznar o Rajoy, sinó “a la primera”.

"Rescatar" la "provinciana" Barcelona

A més d’Aznar, el convidat estrella de la convenció, la jornada va incloure col·loquis i conferències. La protagonitzada pelNobel de literatura Mario Vargas Llosa va tenir com a fil conductor les crítiques al nacionalisme, la "pesta". L’escriptor va agrair irònicament a Torra que en els seus textos, abans de ser president, expressés "la veritat discriminatòria" dels nacionalistes. Vargas Llosa va recordar que va viure cinc anys a Barcelona, una ciutat que ara veu "provinciana" i creu que cal "rescatar".

A la taula sobre la violència contra les dones, l’exdelegada del Govern per a la violència de gènere Blanca Hernández (ho va ser entre el 2016 i el juny del 2018) es va mostrar molt dura contra els que, com Vox, neguen l’existència d’aquesta xacra social. Veu "perillós" el discurs d’Abascal que col·loca les dones "com a garses que s’aprofiten del sistema". 

Notícies relacionades

La declaració d’Hernández segueix la línia que va marcar hores abans el vicesecretari d’Organització, Javier Maroto. Després de mantenir el PP un discurs pròxim a Vox en les últimes setmanes en aquest assumpte, Maroto va dir que donava una "posició definitiva". "A les dones en aquesta llei se les protegeix perquè hi ha violència contra elles pel fet de ser-ho. I això no es produeix amb ningú més", va sentenciar.

Sense Rajoy el dia gran

Caldrà veure si Casado es refereix a aquest assumpte en el seu discurs de diumenge. El líder del PP clausurarà la convenció acompanyat per Aznar. Rajoy no hi serà. "Es va excusar perquè tenia un viatge personal", diuen a Génova. L’excap de l’Executiu creu que ja ha complert amb el seu partit encara que no hi sigui en el seu gran dia, en què Casado explicarà el seu "projecte" per a Espanya. La foto tornarà a ser amb Aznar. El nou PP, de Casado i d’Aznar.