Oriol Pujol entra a la presó de Brians 2

El fill de l'expresident ingressa al centre penitenciari per complir dos anys i mig de presó

L'exdiputat va ser condemnat pel cobrament de comissions il·legals per afavorir empresaris amics

8a382eae-6a40-4b96-9ee2-c046f27b3352-hd-web / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat

Oriol Pujol Ferrusola ha ingressat aquest dijous, a les 16 hores, al centre penitenciari de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires per complir la condemna de dos anys i mig de presó imposada pel cobrament de comissions il·legals per haver utilitzat la seva influència política em benefici d’empresaris amics i l’intent de tripijoc amb les adjudicacions d’ITV. L’exdiputat és el segon membre de la família de l’expresident, Jordi Pujol, que ingressa en una presó. El primer va ser el seu primogènit,Jordi Pujol Ferrusola, pel cas que instrueix l’Audiència Nacional per la fortuna oculta a l’estranger de la saga, però va ser com a mesura cautelar, ja que encara no s’havia celebrat el judici. 

L’exdiputat ha ingressat a Brians 2 de forma voluntària, aquest cop per complir la condemna, i després de decidir amb el seu advocat, Javier Melero, que no recorreria la interlocutòria de la jutge de l’Audiència de Barcelona que va denegar la suspensió de la pena a canvi de treballs en benefici de la comunitat. La resolució afirmava que els fets comesos per l’exdiputat “són molt greus”, a l’haver utilitzat el seu càrrec polític per al seu propi interès, i la seva actuació va suposar un “atac molt important” a l’Estat de dret.

El condemnat ha accedit a la presó com és habitual en els ingressos voluntaris. Dins de la presó, ha sigut conduït al mòdul d’ingressos, on els funcionaris li han pres les empremtes dactilars, li han fet una foto i se li ha practicat un registre integral en una sala adequada. Si portava alguna pertinença prohibida en un centre penitenciari, com ara diners i mòbils, se li ha requisat per guardar-les en un dipòsit.

Després d’aquests tràmits burocràtics, el fill de l’expresident ha sigut conduït a una de les cel·les del mòdul d’ingrés. Allà serà visitat, en primer lloc, pel metge i després per altres professionals de l’equip de tractament. L’objectiu: conèixer la seva situació, establir les seves necessitats i decidir el departament més adequat. En aquesta elecció es tindrà en compte que és la primera vegada que entra en un centre penitenciari. Aquest procés pot durar uns cinc dies, però normalment es completa en dos. 

Els primers passos

El reglament penitenciari estableix que la presó disposa d’un màxim de dos mesos per fer una proposta de classificació. És a dir, el règim penitenciari de què disfrutarà i que anirà modificant-se al llarg de la seva estada a la presó. És la junta de tractament del centre qui eleva la seva proposta de classificació a la Direcció General de Serveis Penitenciaris de la Generalitat, que és qui pren una decisió definitiva, tot i que el pres pot recórrer-la davant la justícia.

Notícies relacionades

En la classificació en tercer grau inicial, el que suposa la semillibertat i poder anar només a dormir a la presó, influeix de manera especial la satisfacció per part del condemnat de la responsabilitat civil fixada en la sentència, segons fonts penitenciàries. En el cas de Pujol, ja ha sigut pagada. Si se li atorga el segon grau (és l’habitual si no és perillós) pot tenir permisos a partir del compliment d’una quarta part de la condemna. No obstant, no és automàtic, sinó que està relacionat amb l’evolució del reclús, la seva conducta al centre i altres criteris, com el recolzament familiar, la feina i el domicili.

El fill de l’expresident estava treballant com a comercial en una empresa i té una situació familiar estable. Per tant, la seva situació juga al seu favor per aconseguir el segon i el tercer grau. És a dir, podria començar a sortir de la presó en uns quants mesos per anar a treballar.