OBITUARI

Mor l'expresident asturià Vicente Álvarez Areces

L'exdirigent socialista, de 75 anys, era actualment senador

20190117 421769 vicentealvarezarecese 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

L’expresident socialista del Principat d’Astúries i senador Vicente Álvarez Areces ha mort aquesta nit a Gijón als 75 anys, segons han confirmat a Efe fonts del PSOE.

El  partit s’ha mostrat consternat per la seva mort. "Ha sigut un dels pilars del socialisme asturià, que ha treballat sempre per la seva terra defensant el projecte socialista, com a alcalde, com a president del Principat i ara com a senador", ha destacat a través d’un missatge en el perfil oficial del PSOE a Twitter.

El secretari general del partit i president del Govern, Pedro Sánchez, també ha tingut un record per a Álvarez Areces i ha remarcat que va ser "un treballador incansable i un home compromès amb la llibertat i la democràcia".

La Federació Socialista Asturiana (FSA-PSOE) ha decidit suspendre els seus actes programats en els pròxims dies en senyal de dol.

Trajectporia dilatada

Vicente Álvarez Areces (Gijón, 1943) va iniciar la seva dilatada trajectòria política en la dècada dels anys 80 com a director provincial d’Educació i després, a partir del 1987, va passar a seralcalde de Gijón durant dotze anys i cap de l’Executiu regional en tres legislatures consecutives, entre els anys 1999 i 2011.

Des de l’Ajuntament de Gijón va liderar el llavors anomenat ‘sector renovador del PSOE asturià’ davant el "guerrisme" majoritari en el partit gràcies a la influència del sindicat miner SOMA-FIA-UGT, amb el líder del qual, José Ángel Fernández Villa, va mantenir un constant enfrontament intern, fins que el 1999 Areces va obtenir el plàcet del sindicalista per optar a la presidència del Principat.

Reelegit en dues ocasions més, Álvarez Areces, conegut com a 'Tini', va tenir un respectuós desacord sense discrepàncies en públic amb el primer conseller d’Indústria que va designar, un Javier Fernández que va arribar el 2000 a la Secretaria General del PSOE asturià imposant-se al corrent que liderava el president.

Marxa al Senat

Onze anys de bicefàlia van generar una relació distant, però cordial, que es va mantenir quan Fernández va atendre el 2011 les insistents veus que li demanaven que es convertís en candidat, en detriment d’un Areces, que se’n va anar sense fer soroll cap alSenat.

Notícies relacionades

Álvarez Areces va ocupar la representació del PSOE a la Cambra alta entre l’octubre del 2016 i el juny del 2017 a proposta de la comissió gestora, dirigida per Javier Fernández.

L’expresident regional era a Gijón després d’assistir dilluns a Oviedo a una conferència de Javier Fernández i de comparèixer l’endemà, juntament amb altres ex alts càrrecs del Principat, en la comissió parlamentària que investiga l’ús de fons per a cursos de formació.

Temes:

PSOE