Susana Díaz: "Els hereus del franquisme tenen la paella pel mànec"

La líder del PSOE andalús reconeix la "legitimitat" de Moreno però carrega contra la "involució" del seu pacte amb Vox

"Jo soc creient. Mai he sentit Crist dir: 'Deporteu-vos'", assenyala sobre la immigració

undefined46556646 grafand2097 sevilla 15 01 2019 la presidenta andaluza en190116152615 / Julio Munoz

undefined46556646 grafand2097  sevilla  15 01 2019   la presidenta andaluza en190116152615
z4vo9l6dney9fgyo3ogeo61100

/

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El dia que haurà de deixar la presidència de la Junta d’Andalusia, en el seu primer discurs en l’oposició, Susana Díaz ha començat bastant suau. El primer que ha dit la líder del PSOE andalús en la sessió d’investidura de Juan Manuel Moreno, del PP, ha sigut: “Li trasllado la voluntat permanent d’acord i diàleg en la defensa d’Andalusia”. Però a partir d’aquí, Díaz, que el passat 2 de desembre va viure un daltabaix per complet imprevist, del qual els socialistes encara no s’han recuperat i que pot acabar amb la seva sortida de la primera línia política, va carregar contra el pacte entre els conservadors i Vox.

“Vox ha deixat clar que té la paella pel mànec. Només gràcies a aquests vots d’extrema dreta vostè aconseguirà la presidència de la Junta. Vostès han blanquejat Vox”, li ha dit a Moreno. Sobre Ciutadans, els seus antics socis parlamentaris, amb qui va pactar diversos pressupostos, Díaz hi ha passat de puntetes. Davant el discurs dels taronges, que s’han desvinculat de l’acord entre el PP i Vox, la presidenta en funcions de la Junta ha argumentat que això no és possible. “Els amics dels meus amics són els meus amics”, ha explicat.

Tota la seva primera intervenció ha estat centrada en el partit d’extrema dreta i la “involució” que representa que la Junta depengui de Vox. La voluntat de la formació que lidera Santiago Abascal de derogar la llei de violència de gènere, acabar amb el matrimoni homosexual i la memòria històrica han tingut un paper protagonista. També la proposta d’expulsar tots els immigrants irregulars.

“El terrorisme masclista des del 2003 ha causat més víctimes que cap altre terrorisme”, ha dit Díaz, que llavors ha citat els noms de víctimes andaluses de violència de gènere. “Elles no poden seguir aquesta sessió d’investidura perquè les han assassinat”, ha assenyalat, abans de recordar que Francisco Serrano, portaveu de Vox al Parlament andalús, “ho ha dit amb claredat: no pararà fins a enterrar les lleis de violència de gènere”. Per a la dirigent socialista aquesta és una prova que Moreno ha arribat a un “acord ocult” amb els “hereus del franquisme”. Díaz fins i tot s’ha detingut en les seves creences religioses per carregar contra les polítiques de Vox sobre els sensepapers. “Jo soc creient. Mai he sentit Crist dir: ‘Deporteu-vos’”, ha explicat.

Notícies relacionades

Però Díaz també ha reconegut la “legitimitat” del pacte andalús. Fins i tot ha defensat Pedro Sánchez, que planeja rellevar-la en el lideratge del PSOE andalús. “Ha hagut d’apropiar-se del vot de l’extrema dreta. Jo no dubtaré, soc demòcrata, de la legitimitat del seu govern mai, ni de vostè. Però tampoc disfressaré la realitat: el partit majoritari en aquesta cambra és el PSOE. I davant això hi ha una majoria parlamentària legítima. Jo no li diré el que cada dia ha de sentir el president Pedro Sánchez. Vostè té tota la legitimitat”, ha assenyalat.

“La veig desdibuixada, senyora Díaz”, li ha contestat Moreno, que ha criticat l’“estratègia de la por” que segons el seu parer ha articulat la dirigent socialista. “Vostè sí que no té legitimitat per criticar aquest acord”, ha dit el pròxim president andalús. I les relacions de Sánchez amb l’independentisme català, que va recolzar la moció de censura a Mariano Rajoy, per descomptat, han sigut presents. “Vostè diu que els amics dels meus amics són els meus amics. Llavors, ¿els amics del senyor Sánchez són els seus amics, senyora Díaz?”, li ha preguntat Moreno.