Puigdemont inclina el PDECat a rebutjar la tramitació dels comptes de Sánchez

L'expresident afirma que el Govern del PSOE és igual que el de Rajoy respecte a Catalunya tret de "cops a l'esquena"

El sector pactista de la postconvergència afirma que la decisió sobre els Pressupostos encara no està presa

q6126nnlyxybs9ribt23k21100 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Silvia Martinez/ Barcelona / Waterloo

Després d’una setmana de cacofonia en l’independentisme respecte a si facilitar o no la tramitació dels Pressupostos de l’Estat, l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemontha marcat la pauta a seguir. Després d’haver reunit bona part de la direcció del seu partit, el PDECat, Puigdemont ha comparegut a Waterloo (Bèlgica) per assegurar que, si no existeix una taula de negociació sobre el conflicte català –amb assistència de persones independents– i una taula de verificació de les propostes pressupostàries, l’independentisme tombarà els Pressupostos de Sánchez de bon començament. És a dir, en el debat de les esmenes a la totalitat.

En paral·lel, des dels Estats Units, el president Quim Torra remarcava que, si Sánchez assegura que en cap cas no hi haurà un avançament de les eleccions generals, llavors els Pressupostos no són tan essencials i pot prorrogar els actuals comptes aprovats pel Govern del PP. Mentrestant, ERC també tendeix a la presentació d’una esmena a la totalitat dels Pressupostos del Govern socialista, tal com expressava aquest dilluns la portaveu del partit, Marta Vilalta, en roda de premsa.

Sánchez, igual que Rajoy

Però el qui ha marcat clarament la pauta ha sigut Puigdemont. Després d’haver reunit la direcció del PDECat, i en una compareixença juntament amb el president del partit, David Bonvehí, l’expresident traçava la línia discursiva més dura de l’independentisme: Sánchez és com Rajoy quant a Catalunya, tot i que utilitzi "altres paraules" i doni "cops a l’esquena". No existeix, segons Puigdemont, cap voluntat de diàleg "real".

Amb aquest panorama, les dues noves condicions exhibides per l’independentisme del PDECat (la setmana passada, les del president Torra eren autodeterminació i presos i "exiliats") són una taula per negociar la qüestió catalana amb presència de "mediació independent" i una altra per verificar que es compleixen els Pressupostos respecte a Catalunya.

Amb tot, segons fonts del sector més pactista de la postconvergència, el partit no ha pres una decisió definitiva. Aquestes fonts remarquen que el missatge de Puigdemont també inclou una invitació al diàleg, que espera resposta per part del Govern.

Torra també avala la pròrroga

Notícies relacionades

Aquest enduriment de posicions també ha vingut de la mà del president Torra, de visita oficial als Estats Units. Després delmíting de Sánchez aquest dissabte a Barcelona, en què va assegurar que no avançarà les eleccions generals hi hagi o no nous Pressupostos, Torra li va contestar: "si vol continuar fins al 2020, és una qüestió menor si [el PDEcat i ERC] votem o no els Pressupostos. Així que entenc que prorrogarà els Pressupostos i està en el seu dret".

Sense complir l’Estatut

A aquesta posició preparatòria d’una esmena a la totalitat han contribuït les dades aportades aquest dilluns pel Govern: la inversió a Catalunya en els Pressupostos, el 16,8% del total, no compleix el que es preveu en la disposició addicional tercera de l’Estatut. I, malgrat que el Govern assegura que la xifra final pot créixer, des del PDECat, el diputat Carles Campuzano ja advertia que aquestes quantitats allunyen el seu grup de la possibilitat de tramitar els comptes. El mateix missatge que llançava Esquerra aquest dilluns: l’esmena a la totalitat dels independentistes és una hipòtesi més que possible.