REUNIÓ A WATERLOO

Puigdemont esmena Torra i evita vetar d'entrada els Pressupostos

Diu després de veure's amb el 'president¿ que la decisió correspon a PDECat i ERC

Aragonès demana a Sánchez gestos per repetir la majoria de la moció de censura

fcasals46501358 pla conjunt del president quim torra i l expresident carles 190111142325

fcasals46501358 pla conjunt del president quim torra i l expresident carles 190111142325 / Blanca Blay

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre / Silvia Martínez

El president de la Generalitat, Quim Torra, va sortir de la seva reunió de Waterloo amb Carles Puigdemont amb una nova desautorització a la seva amenaça de provocar una crisi en el Govern si els grups independentistes en el Congrés actuaven al marge de l’Executiu respecte als Pressupostos Generals de l’Estat.

Lluny d’apuntalar aquesta advertència, l’expresident català va deixar en mans dels diputats d’ERC i el PDECat al Congrés l’última paraula sobre si s’han de tramitar o no els comptes de Pedro Sánchez, i va afirmar que el Govern pot tenir una “opinió política” sobre què s’ha de fer, però no capacitat de decidir.

Durant els últims dies, després que Torra reclamés per a si una part de l’autoritat sobre quina decisió prendre, s’han succeït les mostres que no exerceix un lideratge real sobre l’independentisme. Joan Tardà, president d’ERC al Congrés, li va contestar que ERC és sobirana respecte al vot dels seus nou diputats a Madrid. I fins i tot en l’atomitzat espai postconvergent, on importants sectors aposten per tramitar els Pressupostos, hi va haver qui va restar importància a les declaracions del president amb l’argument que no és conscient de l’impacte que tenen les seves paraules.

Aquest divendres, Puigdemont va voler segurament destensar la situació i donar un cop de mà al successor que va designar, però en realitat va tornar a posar en dubte la seva ascendència sobre l’independentisme. Després de la reunió que tots dos van mantenir en la residència de l’expresident, va afirmar que “la decisió” sobre els Pressupostos “pertany als grups de Madrid”. “Ni el Govern ni els grups del Parlament tenen cap responsabilitat sobre la tramitació o l’aprovació dels Pressupostos”, va afegir.

Però, dit això, Puigdemont tampoc va malgastar l’ocasió de llançar un encàrrec al PDECat, amb l’executiva del qual es reuneix dilluns a Waterloo. L’expresident de la Generalitat va afirmar que li “consta” que la decisió del partit és votar ‘no’ als Pressupostos, en la línia del sector intern que afirma que existeix un acord del consell nacional del PDECat per rebutjar els comptes. I va agregar que no creu que hagi canviat d’opinió. Altres faccions, no obstant, recorden que aquesta resolució no diu res sobre la tramitació dels comptes, i aposten per facilitar-la.

Reunió a Ginebra

Mentre Puigdemont i Torra es reunien a Waterloo, l’executiva d’ERC mantenia una trobada a Ginebra. Els dirigents del partit es van desplaçar fins allà perquè hi pogués assistir la secretària general del partit, Marta Rovira, que té fixada la seva residència a la ciutat suïssa des que va marxar d’Espanya al març.

La reunió va servir sobretot per preparar estratègies respecte al judici imminent als impulsors de l’1 d’octubre, però el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, la va aprofitar també per constatar que el seu partit continua oposant-se a votar a favor dels Pressupostos i continua deixant la porta oberta –per omissió– a la seva tramitació.

"Si aquests Pressupostos són, com planteja Pedro Sánchez, una segona volta de la moció de censura, hi ha d’haver un motiu suficient perquè l’esquerra independentista, l’esquerra republicana, doni el seu recolzament", va dir el ‘número dos’ de l’Executiu de Quim Torra.

Es referia al “gest” que insistentment reclamen els independentistes menys partidaris de donar un cop de porta definitiu al Govern, que no s’acontenten amb l’anunci que els comptes compliran per primera vegada amb el nivell d’inversions a Catalunya que marca l’Estatut.

Notícies relacionades

Les exigències d’aquests sectors d’ERC i el PDECat van per altres camins. "Hi ha dos problemes evidents dels quals no es pot fugir, un és la repressió política, i la mostra és que avui un partit legal amb un programa i uns objectius legítims ha de celebrar la seva executiva nacional a Ginebra perquè la nostra secretària general es troba en un exili forçat per l’Estat", va dir significativament Aragonès.

En aquest context, el vicepresident català va fer una crida al Govern de Sánchez a "demostrar que són diferents del PP". "I en funció d’aquesta resposta prendrem les decisions en relació amb el paper d’ERC a l’hora de facilitar la continuïtat de l’estabilitat de la legislatura estatal", va afirmar.