ANDALUSIA

Susana Díaz renuncia a presentar-se a la investidura

El PSOE andalús envia a la direcció federal un missatge i insisteix que la secretària general serà la cap de l'oposició

susana-diaz / periodico

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El PSOE-A ha anunciat aquest dijous que finalment no donarà una batalla perduda per endavant després del pacte a tres bandes PP-Ciutadans-Vox i va comunicar a la presidenta del Parlament que no presentaran al debat d’investidura la candidatura de la seva secretària general, Susana Díaz. No obstant, i després dels missatges rebuts des de la direcció federal del partit apuntant la necessitat d’un canvi de cicle, els socialistes andalusos van deixar clar que Díaz seguirà al capdavant del partit i que serà qui exerceixi el lideratge de l’oposició a Andalusia.

El portaveu parlamentari del PSOE andalús, Mario Jiménez, ha obert aquest matí la ronda de contactes amb la presidenta del Parlament Andalús, Marta Bosquet, que ha de sondejar totes les formacions com a pas previ a presentar un candidat a debat d’investidura que se celebrarà la setmana que ve.

Després de conèixer-se que Vox té intenció de recolzar en primera votació la candidatura del popular Juan Manuel Moreno, els socialistes han decidit no cremar inútilment la seva candidata, ja que ni tan sols seria tinguda en compte, tot i que continuen afirmant que si per algun motiu es frustra la investidura de Moreno, seran els que demanaran la paraula per presentar-se com a candidats al ser la força més votada pels andalusos el 2 de desembre.

Díaz donarà la rèplica a Moreno

Jiménez ha confirmat que, no obstant, serà Díaz qui intervindrà en el debat per donar la rèplica al líder del PP-A i futur president andalús. Ella serà també qui lideri l’oposició en aquesta legislatura, responent així als encàrrecs de la direcció federal del PSOE que advoquen per la sortida de la dirigent més crítica amb el sanchisme i l’obertura d’un nou cicle polític a la comunitat.

En aquest sentit, Jiménez ha anunciat que els socialistes exerciran "una oposició responsable" i "vigilant de la defensa de l’autogovern". Així, no ha perdut oportunitat de retreure que "el futur d’Andalusia es decideix en reunions secretes a Madrid", la qual cosa, segons el seu parer, suposa un retrocés respecte als èxits aconseguits per la regió després de les manifestacions multitudinàries de 1977 i el referèndum del 28 de febrer.

Notícies relacionades

El portaveu socialista ha carregat també contra el "tripartit d’extrema dreta" acordat dimecres a la tarda, que arrabassarà el poder institucional al PSOE després de 37 anys ininterromputs, i va criticar que després de les discrepàncies mostrades tot just un dia abans per la formació ultradretana, els dirigents de Vox "tenen posicions que canvien cada 24 hores", augurant una legislatura complicada.

També va tenir paraules per al seu fins fa uns mesos soci, Ciutadans, remarcant que malgrat els esforços d’aquesta formació per desvincular-se de la ultradreta intentant carregar aquest pes sobre el PP, els acords adoptats per aquesta formació i la de Santiago Abascal sí que condicionarà l’acord subscrit amb els populars. És més, va considerar que la creació d’una conselleria de Familia, com va reclamar Vox, és una desautorització de Moreno cap als seus nous socis. No obstant, des de Ciutadans ja van explicar el dia abans que no és un èxit de Vox i que el seu acord amb el PP ja recollia una mesura similar.