DOCUMENT

Les cinc propostes més polèmiques de Vox a Andalusia

La formació ultra reclama l'expulsió de 52.000 immigrants i la derogació de la llei de violència de gènere, entre altres mesures

zentauroepp46125881 in this sunday  dec  2  2018 photo  spain s far right vox pa181203202840

zentauroepp46125881 in this sunday dec 2 2018 photo spain s far right vox pa181203202840 / Gogo Lobato

1
Es llegeix en minuts
Julia Camacho / Pilar Santos

La llista de 19 propostes presentades per Vox per negociar amb el PP un acord de govern a Andalusia conté diversos punts que evidencien el biaix de la formació.

1. Expulsió de 52.000 immigrants sense papers

El document recull l’expulsió dels 52.000 immigrants en situació irregular que, segons el partit, l’Administració regional té identificats. A més, demana suprimir els ajuts als sensepapers per "acabar amb l’efecte crida" i promoure la il·legalització de les associacions que "afavoreixen la immigració il·legal". I acusa la Junta d’Andalusia d’afavorir aquest escenari i “encobrir la immigració il·legal”. En aquest apartat, inclou l’anomenat “turisme sanitari”.

2. Devolució a l’Estat de competències

El partit ultra exigeix, en un altre dels seus punts, una declaració institucional de la presidència de la Junta en contra del model d’autogovern i a favor de "l’obertura d’un procés nacional de devolució a l’Estat de les competències d’Educació, Sanitat, Justícia i Ordre Públic".

3. Derogar les lleis de violència masclista i homofòbia

Vox demana la derogació de diverses normatives. Els ultres reclamen acabar amb les lleis de violència de gènere, que reclama substituir per una “llei de violència intrafamiliar”, i la supressió de la llei de memòria històrica. També la de no-discriminació del col·lectiu LGTBI: segons la seva opinió, “Espanya no és un país homòfob que necessiti lleis especials”. Tampoc se salva la promoció de la igualtat de gènere, que "intervé totalitàriament en la societat" perquè la igualtat de les dones "està garantida a Espanya des de fa dècades", sosté el text.

4. Assistència legal sobre llengua i educació en altres comunitats

Notícies relacionades

El document inclou una proposta per garantir assistència legal i econòmica als andalusos que viuen “en altres regions d’Espanya” per “evitar que es vegin obligats a escolaritzar els seus fills en una llengua regional”. En matèria educativa, no només promou la lliure elecció de centre, sinó que exigeix que no es difongui “cap ideologia que negui fets científics indubtables, amb especial atenció a la biologia”.

5. Canviar de data la festa regional d’Andalusia

Vox fa una encesa defensa de la tauromàquia, la caça o la Setmana Santa i vol que la festa regional es canviï al 2 de gener, dia de la presa de Granada i “culminació de la Reconquesta”. En l’àmbit econòmic, proposa la reducció de l’estructura paral·lela o de costos a la tele autonòmica, a més de la rebaixa impositiva.