Comissió de Justícia del Congrés

L'advocat de Puigdemont: "Aniré a Estrasburg si exclouen la rebel·lió de l'indult"

Alonso-Cuevillas acudeix a la Cambra baixa per assessorar en la reforma de la llei

El PP vol que no es pugui perdonar penes als condemnats pel procés

abogado-puigdemont / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE

Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, ha rebutjat aquest dijous al Congrés fixar per llei un llistat de delictes no indultables i ha avançat que, si s’exclou d’aquesta mesura de gràcia la rebel·lió i la sedició, traduirà la llei i la portarà al Tribunal d’Estrasburg.

"L’Estat no hauria de tancar les portes a la possibilitat de fer política algun dia, perquè hi pot haver pronunciaments d’instàncies, de tribunals internacionals, que obliguin els poders de l’Estat a haver de fer política", ha manifestat Cuevillas en la Comissió de Justícia.

Hi ha comparegut, a proposta del PDECat, en qualitat de doctor en Dret i catedràtic de Dret Processal de la Universitat de Barcelona per expressar la seva opinió sobre la reforma de la llei de l’indult.

Com els juristes que l’han precedit, ha rebutjat fixar un catàleg de delictes que no puguin ser indultats pel Govern i ha advocat per més controls i transparència, tot i que ell ha sigut especialment crític amb l’esmena presentada pel PP per excloure d’aquesta mesura de gràcia delictes com la rebel·lió i la sedició.

"Com a advocat d’algun client que els consta que tinc, gairebé ens faria un favor si modifiquessin la llei i prohibissin que s’indultés la rebel·lió i la sedició; em faltaria temps per traduir-ho i presentar-ho davant del Tribunal d’Estrasburg", ha apuntat al grup popular.

"Falta de neutralitat"

Després, a preguntes dels periodistes, ha incidit en la idea de portar aquesta eventual reforma a instàncies internacionals per denunciar "la falta de neutralitat".

Segons la seva opinió, acceptar l’esmena del PP –als quals "només falta posar nom i cognoms al contingut", ha dit– seria "legislar ad hoc", una cosa que "no és admissible en un Estat de dret".

Alonso-Cuevillas també ha criticat que per intentar "camuflar" els delictes de rebel·lió i sedició els populars han proposat prohibir l’indult per a un catàleg molt ampli, en el qual "només hi falta introduir el delicte de fauna i flora silvestre".

El portaveu del PP, Leopoldo Barreda de los Ríos, ha lamentat el seu "subjectivisme" respecte a les esmenes i ha assegurat que les seves propostes són "objectives", ja que s’ha plantejat un elenc d’exclusions per la gravetat de les penes.

"Un criteri estrictament objectiu i condicionat per cap plantejament polític", ha garantit el diputat, que ha defensat el dret del legislador a restringir la capacitat de l’executiu de concedir indults. Malgrat aquest desacord, el bon to ha regnat en una compareixença que ha suscitat més expectació que la resta.

Alonso-Cuevillas ha assenyalat que expressava la seva opinió com a catedràtic, intentant fonamentar-la en dret i abstraient-se del fet de tenir algun client "més o menys notori", i ha arribat a recordar entre somriures que fa molts anys va arribar a cobrar del grup popular.

Puigdemont no creu en l’indult

En declaracions als passadissos del Congrés i davant la pregunta de si ha aconsellat Puigdemont de tornar a Espanya, s’ha limitat a assenyalar que li recomana que "aprengui flamenc", ja que no confia "ni en el sistema judicial espanyol ni en l’indult".

En línies generals, la seva compareixença ha seguit el camí emprès pels juristes que van acudir ahir a la Comissió de Justícia, rebutjant restriccions a l’indult perquè la clau, segons l’opinió de Cuevillas, és la transparència.

Notícies relacionades

Ciutadans, que ha proposat que no es puguin indultar delictes de terrorisme, ha qüestionat que establir excepcions sigui desnaturalitzar l’indult i el seu portaveu, Marcial Gómez, que ha reconegut el "rigor" d’una compareixença que li suscitava dubtes, ha considerat que podria fins i tot aportar aquesta necessària transparència, a més de seguretat jurídica.

Cuevillas li ha recordat que en cap democràcia es discuteix que la regla general és que els tribunals apliquen les lleis i que l’indult és un instrument excepcional i polític i ha instat a tenir "confiança en el Govern" de torn, tot i que sigui "difícil".