PRESSUPOSTOS DE L'ESTAT

Torra tanca la porta a tramitar els comptes del Govern si no s'aborda l'autodeterminació

Afirma que s'ha de trobar "una solució política" i critica que l'Executiu central no s'hagi mogut "ni un mil·límetre"

20190109 420767 torramo 1 1 / periodico

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha assegurat aquest dimecres que el Govern és partidari d’impedir la tramitació inicial dels Pressupostos Generals de l’Estat, uns comptes que presentarà aquest divendres el Consell de Ministres. Torra, a diferència del criteri de bona part d’ERC i del PDECat, considera que no ha de permetre’s ni tan sols la vehiculació inicial dels comptes del Govern del PSOE perquè no hi ha hagut moviments de l’Executiu de Pedro Sánchez en relació amb la situació dels presos i "exiliats" ni sobre l’autodeterminació de Catalunya.

"Res s’ha mogut, continuem tenint presos i exiliats i sobre el dret d’autodeterminació de Catalunya no hi ha hagut cap avenç, seguim en el 'no' als Pressupostos i en el 'no a la tramitació dels Pressupostos’, ha assegurat Torra en una compareixença al Palau de la Generalitat per anunciar la concessió del Premi Internacional de Catalunya a Vinton Cerf, un dels pares d’internet.

Crítiques a Sánchez

Torra ha sigut crític amb el Govern de Sánchez, al qual ha retret que no hagi fet cap moviment des de la seva investidura: "Des del mateix dia de la votació en què es va investir el president Sánchez estem demanant el mateix: una solució política per a Catalunya" així com "l’exercici del dret a l’autodeterminació. Des d’aleshores, res s’ha mogut".

Notícies relacionades

"Som on érem", ha afirmat el president, que ha assegurat que "si no hi ha un moviment polític en aquesta línia, els Pressupostos no només no s’aprovaran, sinó que tampoc es permetrà la seva tramitació". El president ha desvinculat aquesta decisió de la mà estesa al diàleg, que, ha assegurat, el Govern manté respecte al Govern central. "La bandera del diàleg és la nostra bandera, i la dels drets civils", ha afirmat.

Sense comentaris sobre Artadi

D’altra banda, Torra ha eludit valorar la possibilitat que la consellera de Presidència, Elsa Artadi, deixi el Govern per presentar-se a les eleccions municipals de Barcelona en una llista amb l’exconseller Joaquim Forn. "És un tema obert, no està tancat", s’ha limitat a afirmar, i ha afegit que prefereix ser "prudent" i esperar el resultat de les converses internes que, segons ha avançat, no es resoldran fins que passin "les pròximes setmanes".