EL 'CAS ITV'

L'Audiència de Barcelona ordena l'ingrés a la presó d'Oriol Pujol

Una jutge desestima la petició de suspensió de la condemna presentada per la defensa del fill de l'expresident

Sosté que els fets comesos per l'exdirigent de CDC són "molt greus", ja que va utilitzar el seu càrrec en benefici propi

20190109 420760 oriolpujole 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha ordenat l’ingrés a la presó d’Oriol Pujol per complir la condemna a dos anys i mig per haver cobrat comissions il·legals en el  'cas ITV'. La magistrada que va presidir el judici ha rebutjat la petició de la defensa del fill de l’expresident, Jordi Pujol, que demanava que se suspengués l’entrada a la presó a canvi de complir la pena amb treballs en benefici de la comunitat.  La resolució afirma que els fets comesos per l’exdiputat de CDC "són molt greus", per haver utilitzat el seu càrrec per al seu propi interès, i la seva actuació ha suposat un "atac molt important" a l’Estat de dret.

La magistrada de la secció 20 de l’Audiència de Barcelona, María del Carmen Zabaleguí, que va presidir el breu judici que es va celebrar, ha donat 10 dies a Oriol Pujol per entrar de forma voluntària en un centre penitenciari. No obstant, la decisió no és ferma, ja que hi ha recurs, que suspendria l’ingrés efectiu fins que la resolució sigui ferma, segons informen fonts judicials. L’advocat de l’exdirigent de CiU, Javier Melero, ha assegurat a aquest diari que estan valorant si recorren o no. El recurs l’hauria de valorar la mateixa jutge que ha dictat ara la interlocutòria.

El fill de l’expresident va ser condemnat el juliol passat per l’intent de fer trampes en l’adjudicació d’estacions d’ITV i cobrar comissions il·legals per afavorir empresaris amics. La pena de dos anys i mig de presó li va ser imposada després d’arribar a un acord amb la fiscalia a canvi de reconèixer l’acusació. Els delictes que se li atribueixen són tràfic d’influències, suborn i falsedat en document mercantil.

En benefici propi

La resolució per la qual se li denega la suspensió de l’execució de la pena assenyala que Oriol Pujol va cometre els esmentats delictes "aprofitant la seva posició de diputat" al Parlament, utilitzant “la seva posició política" per aconseguir "actes administratius" favorables als seus "interessos econòmics i als dels empresaris amb qui s’havia concertat". D’ells, indica la jutge, va percebre comissions a través d’empreses de la seva dona, que va procedir a la facturació de treballs inexistents.

L’Audiència afirma que aquests fets són "molt greus", perquè l’exdiputat, "en comptes de prestar el servei a la societat inherent als seus càrrecs polítics", se’n va aprofitar "en el seu propi benefici", ja que no va actuar "en interès del poble que representava, sinó en el seu propi". A més, relata la interlocutòria, "no es va tractar d’una acció aïllada, sinó d’una manera d’actuar des de la seva privilegiada posició política i activitat pública", que es va prolongar durant els anys 2010 i 2012 i que "només va acabar quan l’estratagema va ser descobert".

"Ha suposat [l’actuació de l’expolític] un atac molt important al nostre Estat de dret, ja que afecta la seva pròpia essència i provoca desconfiança en la ciutadania cap als seus propis representants", entén la magistrada. Per aquesta raó, prioritza, "per la seva gravetat", la naturalesa del fet comès sobre les circumstàncies personals d’Oriol Pujol, com la seva retirada de la política, la seva estigmatització social i la seva situació familiar, econòmica i laboral. "No existeix cap element extraordinari que aconselli la suspensió de la pena", insisteix.

Confiança del ciutadà

Notícies relacionades

La interlocutòria concreta que a través de l’"efectiva execució de la pena", és a dir, de l’ingrés a la presó d’Oriol Pujol, "es restableix la confiança del ciutadà en la norma jurídica", la qual cosa no s’aconseguiria en cas contrari, ja que la suspensió de la condemna comportaria "la minimització d’actes delictius greus comesos per un polític que, a més, tenia el càrrec de diputat al Parlament". 

La magistrada incideix, a més, que la "vida normalitzada" del fill de l’expresident de la Generalitat i el seu "penediment" (se li va rebaixar la petició de pena a canvi de la seva confessió) no serà ignorat per la llei", ja que a partir del seu ingrés a la presó s’aplicarà la normativa penitenciària a través de la qual es dona un tractament personalitzat a cada intern "amb la finalitat de reeducació i reinserció" a la qual es refereix la Constitució. I recorda que "fases més avançades" del compliment de la condemna i si es reuneixen determinats requisits està prevista legalment la llibertat condicional.