Petició del PP i Ciutadans

Sánchez: "Els que advoquen pel 155 volen perpetuar la crisi a Catalunya"

El president del Govern afirma que "la sortida última ha de ser una votació per més autogovern"

sanchez-155 / periodico

3
Es llegeix en minuts
EFE

El president del Govern, Pedro Sánchez, manté la seva intenció de buscar una sortida dialogada per a Catalunya i, en una entrevista amb Efe, desqualifica la posició del PP i Ciutadans, per entendre que "els que parlen de l’article 155 i que advoquen per un 155 perpetu, el que volen és perpetuar la crisi a Catalunya".

"Del que està passant durant aquests últims mesos des de la moció de censura, jo diria que l’únic partit que és lleial amb la Constitució, ja sigui en el Govern o en l’oposició, és el Partit Socialista Obrer Espanyol", assegura el cap de l’Executiu.

Sánchez explica que el diàleg obert amb el president de la Generalitat, Quim Torra, pretén buscar "com resoldre la crisi política que viu Catalunya des de fa 10 anys".

"Les forces parlamentàries catalanes han de saber que han d’abandonar la unilateralitat, que han de ser conscients que qualsevol fallida de la Constitució o fallida de la legalitat estatutària a Catalunya i en el conjunt del país no només els situa fora de la Constitució espanyola i d’Espanya, els situa també fora del que representen els tractats fundacionals de la Unió Europea, els situa fora de la Unió Europea", assegura.

La independència, sense majoria

El president del Govern, a més, recorda que "no hi ha una majoria social que aposti per la independència" i afegeix que, per això, "hi ha un problema de convivència, no hi ha un problema d’independència a Catalunya".

Explica que “els catalans no tenen un Estatut que ells van votar, va ser un Estatut retallat com a conseqüència d’una sentència del Tribunal Constitucional a proposta del principal partit de l’oposició llavors, que és el PP”.

La seva conclusió és que "la sortida última lògicament ha de ser una votació per més autogovern i, en conseqüència, per un nou acord que ha de representar l’Estatut de Catalunya".

Per a Sánchez, a Catalunya "només es podrà trobar una solució des de la calma, la sensatesa, el sentit d’Estat i, per descomptat, posant la mirada llarga". "És a dir, no precipitar-nos", afegeix.

I considera que cal ser conscients que "la proposta política que resolgui la crisi a Catalunya ha de sortir de Catalunya".

Oposició del PP i Ciutadans

Segons el president del Govern, el debat territorial i Catalunya són utilitzats pel PP i Ciutadans per fer política: "A les forces de l’oposició els ho dic, que no és possible continuar amb el greuge territorial com a fórmula de fer oposició al Govern d’Espanya; el que necessitem és precisament el contrari, és tenir sentit d’Estat també des de l’oposició", diu.

Insisteix, a més, que l’aplicació de l’article 155 "no resol la crisi política a Catalunya". Quan es va aplicar amb anterioritat, “el que feia era tornar a la legalitat una situació que s’havia dislocat com a conseqüència del trencament unilateral per part de l’independentisme tant de les regles estatutàries com de les constitucionals”.

En la seva opinió, el Consell de Ministres celebrat al desembre a Barcelona i la "declaració de mínims" de Pedralbes va servir per explicar que "hi ha una crisi política que hem de resoldre, des del diàleg i des del compliment de la llei, des del respecte a la legalitat".

I va servir també, ha afegit, per visualitzar que "l’independentisme és conscient que ha de construir consensos transversals. És a dir, que comptin amb el recolzament majoritari de la societat catalana".

Notícies relacionades

Sánchez eludeix ara respondre si considera que hi ha delicte de rebel·lió en l’actuació dels processats en el Tribunal Suprem pel procés independentista i tampoc es pronuncia sobre un hipotètic indult en cas de condemna.

Pressupostos

El president desvincula el diàleg a Catalunya amb les negociacions dels Pressupostos generals de l’Estat.