L'ALTRE 'CAS PALAU'

Arrenca i s'ajorna el judici pel saqueig del Palau de les Arts de València en l'època del PP

L'exintendenta Helga Schmidt aconsegueix la suspensió per problemes de salut i un canvi d'advocat

La causa estudia possibles comissions il·legals en patrocinis i desviacions de milers d'euros sense justificació

zentauroepp46470926 juicio palau de les arts190108111240

zentauroepp46470926 juicio palau de les arts190108111240 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

El judici de l’altre ‘cas Palau’, que estudia el desviament de fons del Palau de les Arts de València, ha arrencat aquest dimarts però per ajornar-se. Un canvi d’advocat de l’exintendenta Helga Schmidt, una de les principals acusades i un nom de referència en el panorama operístic mundial, i un problema de salut de l’austríaca, que no ha anat a aquesta obertura, han forçat l’aturada fins al pròxim 4 de novembre.

Fa ara quatre anys, el 20 de gener del 2015, una vintena d’agents de la Policia, avalats per un aparatós helicòpter, van irrompre al Palau i altres localitzacions, inclosa la luxosa habitació d’hotel de Schmidt, per detenir els investigats i obtenir informació que sostingués les sospites de la Fiscalia, basades en un primer informe d’un funcionari del recinte i en un altre de la mateixa Intervenció de la Generalitat.

Schmidt va ser intendent del Palau entre el 2000 i el 2015, la seva arribada va estar afavorida per l’expresident popular Eduardo Zaplana i tots els seus successors, els també populars José Luis OlivasFrancisco Camps i Alberto Fabra, la van mantenir en el càrrec, tot i que aquest últim la va acomiadar després de la seva detenció.

Empreses pantalla

El Ministeri Fiscal afirma que es va crear una societat mercantil, Patrocini de les Arts, amb aparença de ser part del grup públic i en què a més Schmidt era consellera, a la qual es va adjudicar sense concurs la recerca de patrocinadors per al Palau. El Consell presidit per Camps podria haver acceptat aquesta externalització, segons la defensa de Schimdt, que en aquest temps ha mantingut la seva innocència i que no es va embutxacar cap diner.

L’empresa, formada per empresaris de la burgesia valenciana, no va arribar a aconseguir cap nou patrocini i, a més, pel que sembla hauria cobrat comissions per acords anteriors que havia aconseguit Les Arts pels seus propis mitjans.

Aquesta mercantil hauria creat al seu torn una altra societat, Viva Europa, que hauria rebut prop de 300.000 euros sense justificació per organitzar òperes a l’aire lliure les factures de les quals hauria inflat.

El judici també l’activitat de la mercantil Radcliffe & Asociados, una firma administrada per l’excònsul de França a Espanya Pablo Broseta (un dels investigats en la causa), de la qual se sospita que, en el seu paper de mitjancera, va poder generar un augment desproporcionat del cost d’impressió de fullets quan ja hi havia una impremta encarregada de fer-los. 

Canvi d’advocat

L’exintendenta ja tenia previst l’ajornament, ja que fa uns dies va canviar d’advocat i es va fer càrrec de la seva defensa l’exfiscal Anticorrupció Carlos Sáiz, que ja havia anunciat la seva intenció de demanar-ho per estudiar la causa.

Notícies relacionades

En aquesta primera jornada, Sáiz ha comunicat que Schmidt hauria patit un problema de salut el dia de Reis, un “episodi cerebral”, que l’hauria obligat a ser ingressada a Milà amb el costat esquerre del cos paralitzat, raó per la qual no ha anat a aquesta primera sessió. El fiscal no s’ha oposat a l’ajornament i el jutge l’ha concedit sense data de reinici.

L’Advocacia de la Generalitat reclama set anys de presó per a l’exintendenta pels delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental. Reclama idèntica condemna per a l’exdirector financer del coliseu Ernesto Moreno, i demana dos anys, vuit mesos i 15 dies de presó per als empresaris Joaquín Maldonado Rubio, José Antonio Noguera Puchol i per a l’advocat Broseta per considerar-los cooperadors necessaris. 

Temes:

Corrupció