ARRAN DE LA DENÚNCIA D'UN EXTREBALLADOR

Dos detinguts en un registre al Palau de les Arts de València

Els agents busquen proves d'uns cobraments de comissions il·legals que va detectar un informe de la Intervenció de la Generalitat

La Generalitat valenciana suspèn de forma cautelar la intendent del teatre, Helga Schmidt, a qui la investigació acusa d'atorgar contractes "a dit"

Dos operaris treballen, des d’una plataforma elevadora, en la retirada del revestiment de la coberta del Palau de les Arts de València després dels despreniments de desembre passat que han obligat a tancar l’auditori d’òpera.

Dos operaris treballen, des d’una plataforma elevadora, en la retirada del revestiment de la coberta del Palau de les Arts de València després dels despreniments de desembre passat que han obligat a tancar l’auditori d’òpera. / EFE/MANUEL BRUQUE

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / VALÈNCIA

Diversos agents de la Policia Judicial s'han presentat aquest dimarts al matí a les instal·lacions del Palau de les Arts Reina Sofia --l'edifici que alberga l'òpera del complex de la Ciutat de les Arts i de les Ciències de València-- per buscar proves sobre el presumpte cobrament de comissions irregulars per part de la intendent del teatre, Helga Schmidt, i altres responsables de la institució. Com a resultat del registre, agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia han detingut dues persones, però la seva identitat no ha transcendit. Així mateix, la Generalitat valenciana ha suspès de forma cautelar Schmidt.

El registre practicat aquest dimarts es produeix després d'una querella presentada per la Fiscalia Anticorrupció. La seva investigació està sota secret de sumari i ja l'ha assumit el jutjat d'instrucció número 15 de València. La investigació es va iniciar després que un informe de la Intervenció de la Generalitat del 2013 arribés a la conclusió que Schmidt havia formalitzat "a dit" contractes sense complir els requisits legals de publicitat i concurrència, i havia adjudicat treballs a una empresa de qual a més ella mateixa era consellera, la societat Patrocini de Les Arts, encarregada de buscar patrocinadors per al teatre.

L'informe demostra que Schimdt va incórrer en incompatibilitat a l'ocupar els dos càrrecs i estima en més de mig milió d'euros l'import de les presumptes comissions que la intendent hauria cobrat del Palau entre el 2008 i el 2012. Els agents busquen ara documentació que pugui provar aquestes irregularitats, que també va portar un extreballador de l'òpera davant el jutjat, denúncia que també està incorporada a la investigació.

"PASSIVITAT"

Notícies relacionades

El Govern d'Alberto Fabra ha tret importància els últims mesos a aquest assumpte en repetides ocasions. Aquest mateix dilluns, la consellera d'Educació i Cultura i portaveu del Consell, María José Català, ha sortit al pas de nou de les veus que critiquen la "passivitat" del Govern valencià davant aquest tema i ha reiterat que és la fiscalia qui "ha de determinar els fets". Anticorrupció, ha dit, haurà d'"aclarir si aquestes comissions han existit o no", ja que "no estan acreditades en l'informe d'Intervenció de la Generalitat". Finalment, aquest dimarts, al conèixer-se la notícia del registre, l'Executiu valencià ha decidit suspendre de les seves funcions com a intendent del Palau de les Arts Helga Schmidt.

Esquerra Unida creu que el Govern valencià no ha pres mesures abans contra Schmidt "perquè no estiri la manta".