EL TAULER CATALÀ

Els Pressupostos de Sánchez aviven la divisió al PDECat

Els postconvergents discrepen sobre si avalar o vetar la tramitació inicial dels comptes

El conflicte de fons és apostar per l'estabilitat o deixar caure el Govern del PSOE

zentauroepp46386802 graf3413  barcelona  30 12 2018   el secretario de organizac181230143742

zentauroepp46386802 graf3413 barcelona 30 12 2018 el secretario de organizac181230143742 / Toni Albir

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El debat de fons no és cap altre que el següent: ¿Creu l’independentisme que és millor el Govern de Pedro Sánchez, amb el recolzament de Podem que un que poguessin compartir el PP i Ciutadans amb un eventual recolzament de Vox? Les respostes a aquesta pregunta prefiguren dues estratègies a l’interior de l’espai sobiranista. I això inclou, entre altres decisions, la que té a veure amb la tramitació inicial dels Pressupostos Generals de l’Estat, que està generant una controvèrsia pública notable entre diferents veus del PDECat.

La seva resolució, i la d’ERC, tindrà a veure amb el que decideixi el Govern. En aquest sentit, aquest dilluns tindrà lloc una reunió estratègica amb la presència dels diferents agents implicats en l’Executiu català i els dos partits que el sustenten en la qual es podria perfilar una línia respecte a la votació de les esmenes a la totalitat als comptes de Sánchez que presentaran tant el PP com Ciutadans. Debatran també si els diputats independentistes al Congrés han de registrar una esmena a la totalitat. Es discuteix sobre aquest primer pas. La votació final dels Pressupostos no genera dubtesserà un ‘no’ rotund dels dos partits a les Corts, tret d’un gir inesperat del president del Govern en relació amb la situació dels presos i fugits i al dret d’autodeterminació.

El calendari

Però la votació inicial no és un assumpte menor. Si els comptes cauen de bon començament, l’escenari electoral pot precipitar-se i hi hauria la possibilitat del que s’ha denominat ‘superdiumenge’ el 26 de maig: eleccions municipalsautonòmiqueseuropees i també generals. Una cosa que molts alcaldes del PDECat no veuen amb bons ulls, segons fonts del partit, perquè distorsionaria la batalla electoral a escala local en moltes poblacions. En canvi, si el PDECat i ERC permeten tramitar els comptes, aquests entrarien en un període de debat de diverses setmanes que allunyaria en el calendari els comicis legislatius.

L’altre argument dels partidaris de no bloquejar els comptes és que si els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra es van citar el 20 de desembre a Barcelona a iniciar un període de negociació i diàleg “efectiu” sobre el “conflicte” català, seria contradictori torpedinar aquest període amb una esmena a la totalitat als Pressupostos o votant a favor de la que presentin el PP i Ciutadans.

Els arguments en contra

Davant aquestes opinions, la vicepresidenta del PDECat i diputada al Congrés, Míriam Nogueras, és categòrica en contra de la tramitació dels comptes i deixa oberta la porta a l’esmena a la totalitat. Aquest dilluns es reuneix l’executiva del partit i mentre que uns creuen que no hi ha res a debatre, d’altres preveuen una discussió paral·lela a la que tingui el Govern sobre això.

El consell nacional del PDECat va acordar el 20 de desembre passat “votar negativament” els Pressupostos de l’Estat “mentre hi hagi presos i preses polítics i exiliats i exiliades”. Ferran Bel, també diputat al Congrés, considera que el que no està decidit és el vot a la tramitació inicial.

La discrepància impacta directament en el grup de diputats del PDECat a Madrid, perquè la majoria d’ells comparteixen les tesis contràries a l’esmena a la totalitat. Però no tots. La controvèrsia és tal que podria fins i tot generar que algun decidís abandonar les seves responsabilitats en el partit.

Per la seva part, ERC dona senyals contraris a la votació dels comptes, inclosa possiblement la seva tramitació, com va suggerir el portaveu del partit al Parlament, Sergi Sabrià.

Pal o pastanaga

En paral·lel a aquestes discussions discorren les respostes a la pregunta inicial sobre quin Govern prefereix el sobiranisme a Madrid. Es pot recordar les reticències de l’expresident Carles Puigdemont a substituir el Govern del PP pel de Pedro Sánchez mitjançant una moció de censura. Una part del sobiranisme encara segueix discutint si es va encertar al recolzar aquella moció.

Notícies relacionades

En tot aquest període, el president Torra s’ha mogut entre els ultimàtums a Sánchez i la mà estesa a la negociació, amb nombroses reunions de treball entre ministres i consellers, la reactivació de les comissions bilaterals i les dues trobades amb Sánchez, al juliol i al desembre.

Mentre es pren la decisió sobre les esmenes a la totalitat, el PDECat continua negociant a Madrid dia a dia la tramitació de les lleis del Govern del PSOE en tots els fronts, des de l’àmbit laboral a l’educatiu. I durant aquest mes de gener està prevista la primera reunió institucional per donar continuïtat a la cimera entre presidents, i entre consellers i ministres, del 20 de desembre a Barcelona.