ESTRATÈGIA SOCIALISTA

Iceta, a ERC i el PDECat: "Només negociarem els comptes catalans si abans s'aproven els Pressupostos de l'Estat"

El socialista demana als independentistes "reflexionar" sobre si prefereixen que continuï Sánchez o que governi una aliança del PP, Cs i Vox

iceta / periodico

2
Es llegeix en minuts
Efe

El primer secretari del PSCMiquel Iceta, ha deixat clar aquest dijous que, si ERC i el PDECat no donen suport a la tramitació i aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat, una cosa que entén que han de fer per "propi interès", el seu partit no entrarà a negociar un possible recolzament als comptes de la Generalitat.

Iceta ha instat l’independentisme a "reflexionar" sobre si, amb la seva actitud cap als Pressupostos estatals, pot afavorir la continuïtat del Govern "dialogant i progressista" de Pedro Sánchez o bé provocar que acabi governant a la Moncloa una "triple aliança de dretes" del PP, Cs i Vox, que seria "absolutament conservadora i reaccionària".

El 30 de desembre passat, en una entrevista amb Efe, el secretari d’organització del PDECat i diputat al Congrés, Ferran Bel, es va mostrar obert a no bloquejar la tramitació dels Pressupostos generals, per "donar més temps" a una negociació a fi d’aconseguir una "solució política" per a Catalunya.

Però, poc després, la vicepresidenta del PDECat i també diputada al Congrés, Míriam Nogueras, va puntualitzar que el seu partit ja ha decidit votar que "no" a la tramitació dels comptes del Govern del PSOE i es va desmarcar de la possibilitat de no bloquejar-los d’entrada.

"Divisió interna"

Iceta s’ha mostrat "d’acord" amb la posició de Bel i ha recordat la "divisió interna" existent al si del PDECat i ERC sobre si avançar en una línia "més dialogant i pragmàtica" o bé "encastellar-se en el projecte ja fracassat de la declaració unilateral d’independència" de l’octubre del 2017.

Per això, ha instat l’independentisme a contemplar quines dues opcions de futur s’obren en funció de la seva actitud cap als pressupostos: "La possibilitat d’una continuïtat de l’actual Govern progressista i dialogant; o una alternativa de dretes, de crispació i reaccionària d’una triple aliança del PP, Cs i Vox".

"Davant això, l’independentisme ha de decidir quines actituds afavoreixen un escenari o un altre i què li interessa més. Ja sé que hi ha gent que pensa que com millor, pitjor. Però la història ha demostrat que com pitjor, pitjor. I el pitjor en aquests moments és clar: la triple aliança de la dreta", ha avisat.

Per això, Iceta considera que "per responsabilitat", però també per "interès propi", els partits independentistes "no haurien de jugar a alimentar una reacció a Espanya que se'l carregaria" ni "tancar els ulls davant d’aquesta realitat".

Escenari previ

Però Iceta també ha vinculat el futur dels comptes de l’Estat als de la Generalitat, ja que ha advertit que els socialistes catalans "només entraran a negociar uns Pressupostos de la Generalitat si abans s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat".

Deixant clar que en cap cas es refereix a un "intercanvi de recolzaments", sí que ha argumentat que sense l’aprovació dels Pressupostos estatals amb recolzament de l’independentisme, la Generalitat no podrà ampliar en conseqüència el seu "marge econòmic i financer" en els comptes catalans ni garantir polítiques socials que el PSC demana.

Notícies relacionades

"Primer hem de garantir que tenim més marge i després fer una negociació. Ens fa la sensació que hi comencen a haver veus dins de l’independentisme que ens donen la raó. Encara hi ha temps per treballar, però està en l’interès de la Generalitat i de Catalunya que els Pressupostos de l’Estat s’aprovin", ha dit.

Renunciar a aquests recursos de l’Estat, ha esgrimit, seria una actitud "totalment equivocada", "inacceptable", absurda i impròpia, ha sentenciat, a més que suposaria acceptar que els Pressupostos de la Generalitat serien "inferiors als que podrien ser" i es "condemnaria" Catalunya a disposar de menys recursos.