NEGOCIACIONS A ANDALUSIA

El PP i Cs rebutgen el desafiament de Vox amb la violència masclista

El partit ultra demana eliminar aquesta norma per recolzar el Govern de Moreno

Populars i taronges tanquen files i continuen negociant el repartiment de conselleries

vox pone la derogacion de las ayudas contra la violencia de genero como condicion al pacto en andalucia / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Julia Camacho

Les negociacions per fer a Juan Manuel Moreno Bonilla (PP) president de la Junta d’Andalusia han topat amb un obstacle ja conegut, però que fins ara els dirigents d’aquest partit i de Ciutadans havien fet com que no veien. Aquestes dues formacions, que s’han aliat per desallotjar Susana Díaz (PSOE) del Palau de San Telmo, necessiten que els 12 diputats de Vox recolzin el seu candidat i, també, que els ajudin a tirar endavant les lleis quan la legislatura es posi a caminar. No obstant, el partit ultra va aixecar la veu aquest dimecres i els va recordar que ells defensen la derogació de la llei de violència de gènere, i per això no donaran suport a un Govern que aposta per aportar la "dotació pressupostària suficient" per desenvolupar les mesures incloses en aquesta norma per prevenir i protegir les dones del masclisme. Tant els populars com els taronges es van apressar a dir que no cediran davant d’aquesta demanda. Es dona la circumstància, a més, que Moreno Bonilla va ser secretari d’Estat de Serveis Socials i Igualtat en el primer Govern de Mariano Rajoy, i, per tant, coneix bé aquesta xacra social.

Vox afirma que no li donarà el seu recolzament si no elimina aquest punt de l’acord. "Aquests pactes que els subscriguin amb el PSOE i Podem. En política social tots segueixen, amb submissió de xai, els manaments de la dictadura de gènere. ¿On és el canvi?", va escriure a Twitter el portaveu ultra al Parlament andalús, Francisco Serrano. El partit de Santiago Abascal va obtenir ràpidament la resposta. Primer, Javier Maroto, vicesecretari d’Organització  del PP, els va demanar a la Sexta que tinguessin "altura de mires" i no posessin "línies vermelles" per al canvi a Andalusia. Maroto es va mostrar contundent en la voluntat del seu partit de continuar recolzant la lluita contra la violència de gènere. "Aquesta és la prioritat i és compatible amb dir que qui faci una denúncia falsa pagui per això", va afegir. Per part de Cs va parlar el seu president, Albert Rivera. El polític va respondre també en aquesta xarxa social que "la llibertat i la igualtat no es negocien".

Repetició electoral

"Si algun dels tres frustra el pacte, ho pagaria a les urnes", va llançar Maroto davant la possibilitat que Vox estigui buscant la repetició electoral. A Génova, no obstant, descarten que aquesta amenaça a Twitter sigui fruit d’aquesta estratègia dels ultres, perquè creuen que no s’arriscaran que, en una nova convocatòria, l’esquerra pogués arribar a sumar majoria i mantenir-se en el poder.

Al quarter general dels populars recorden que Abascal també ha escrit diversos missatges al llarg del mes de desembre que donaven a entendre que els seus 12 diputats no votarien a favor de la composició de la Mesa del Parlament andalús i, finalment, la setmana passada, van ajudar que Marta Bosquet (Ciutadans) aconseguís la presidència de la Cambra.

Aquest dijous es fa la primera reunió d’aquest òrgan del Parlament, en la qual Bosquet analitzarà amb la resta de membres el possible calendari per començar la ronda de contactes amb els partits per verificar quin candidat té més recolzaments i posar data al debat d’investidura, que podria ser el 16. 

En aquesta trobada també es veurà si hi ha unanimitat dels quatre grups presents per votació (el PSOE, el PP, Ciutadans i Vox) per donar un lloc a la Mesa a Endavant Andalusia, tot i que sigui una vocalia sense vot, amb l’objectiu de donar compliment al reglament, que apunta que totes les forces han d’estar representades en aquest òrgan de govern.

Les conselleries 

Notícies relacionades

Mentrestant, el PP i Ciutadans ultimen l’estructura del futur Executiu, que tindrà menys conselleries que les 13 actuals. Les dues formacions lluiten per fer-se amb Hisenda. El PP va deixar clar dies enrere que era una conselleria vital i apel·la a la seva experiència de gestió per assumir-la.

Juan Marín, el líder dels taronges a Andalusia, també ha aventurat aquests dies la importància que la Presidència, l’àrea que coordina la tasca de l’Executiu, pogués ser de Ciutadans, per exercir de contrapès de Moreno. Fonts de les dues formacions, en tot cas, admeten que Marín pot ser vicepresident. Més enllà d’aquests temes, en el PP hi ha preocupació sobre com es realitzarà el traspàs de competències, ja que no hi ha precedents en la comunitat.