PRÒXIMES ELECCIONS

Rivera aposta per liderar governs «constitucionalistes» sense Vox ni Podem

«Nosaltres no serem a tripartits que no puguin governar», assegura

riveraciudadanosruedaprensa

riveraciudadanosruedaprensa / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
EFE

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, assegura que la seva “prioritat” després de les pròximes cites electorals, amb municipalsautonòmiques i fins i tot generals a la vista, és formar governs amb partits “constitucionalistes”, categoria en què no inclouVox iPodem.

“Nosaltres no serem a tripartits que no puguin governar. Volem governs seriosos, constitucionalistes”, ha remarcat.

En una entrevista amb Efe en què fa balanç de l’acord amb el PP Andalusia i les seves conseqüències per a la política nacional, Rivera diu estar convençut que en el futur Cs liderarà “governs constitucionalistes”, tot i que no fa distincions “entre esquerra i dreta”, un eix ideològic que veu “superat”.

“Nosaltres prioritzem els partits que històricament hem defensat el constitucionalisme”, ha insistit Rivera, que en aquest àmbit veu, de moment, només al PP perquè segons el seu parer el “sanchisme” té ara “segrestat” el PSOE i impedeix el diàleg entre constitucionalistes.

Acord a Andalusia

Tot i que reconeix que l’acord al qual ha arribat amb el PP a Andalusia no es pot extrapolar automàticament a altres comunitats o municipis, el líder de Cs sí que es mostra segur que el mapa polític canviarà radicalment després de les eleccions de maig i que el seu partit tindrà un paper protagonista.

“Tocarà tenir molta cintura i ser molt generosos i ser molt estadistes”, ha remarcat Rivera, que ha recordat que en poc més de tres anys s’ha passat del bipartidisme de PP i PSOE a quatre partits i ara, amb Vox, “a quatre i mig o cinc”.

Actitud de diàleg que, segons el seu parer, ha tingut el seu partit a Andalusia, com una formació “que és al centre i no en els extrems” i que ha sigut capaç de donar recolzament al seu dia a la investidura de la socialista, Susana Díaz, després la de Mariano Rajoy i, ara, formar el govern andalús amb el PP.

Ha defensat la bondat del pacte amb els populars a Andalusia, i l’acord per a la formació de la Mesa del Parlament andalús en què ha entrat Vox, malgrat les crítiques que ha rebut, fins i tot des de persones pròximes a la seva formació, com el candidat a l’alcaldia de Barcelona Manuel Valls.

Per a Valls, seria preferible perdre l’Executiu andalús abans que teixir aliances de govern o acords programàtics amb partits com Vox.

D’acord amb Valls

“Estic d’acord amb Valls que no hi ha d’haver un govern tripartit ni amb Podem ni amb Vox, ha de ser un govern constitucionalista, el govern a Andalusia ha de ser entre Ciutadans i el PP i és el que farem”, ha garantit Rivera, que ha deixat clar que una cosa és la Mesa del Parlament i una altra la formació de l’Executiu.

Un acord de Govern que, ha destacat, és “clarament taronja” amb un document programàtic associat als valors de Ciutadans i a les seves idees.

“Després de 36 anys de Govern del PSOE, vam dir que propiciaríem aquest canvi i ho hem fet. Hem complert”, ha insistit Rivera, que comprèn la “rebequeria” dels socialistes i “dels qui no saben perdre” deslegitimant l’acord per a la Mesa per l’entrada de Vox.

En aquest sentit, no creu que el possible recolzament extern del partit de Santiago Abascal a l’Executiu andalús pugui acabar passant factura al seu partit.

“Crec que la gent és bastant més assenyada i sap la diferència entre un acord per a la Mesa del Parlament i un acord de Govern, per molt soroll que facin els altres”, ha destacat el líder de Cs, que reconeix que li hagués agradat un PSOE amb una posició “més institucional”.

Per això, ha citat els socialistes al fet que “si de veritat els importa Andalusia” no bloquegin el Govern de Cs i PP.

Petició que amplia a Vox que, alerta, “haurà de mirar als ulls dels andalusos i explicar-se si bloqueja el canvi polític en la comunitat”.

“Aquest Govern no ha de ser un Govern on estiguin partits populistes, però tampoc pot ser una legislatura bloquejada, amb eleccions cada quart d’hora”, ha avisat.

Queda ara el repartiment de l’Executiu andalús, negociacions que començaran els pròxims dies i en la qual, reclama, que tots estiguin “a l’altura” i ningú anteposi “butaques, ni cognoms, als canvis”.

Notícies relacionades

“Buscarem la manera de fer bon Govern, l’objectiu no és quantes butaques i conselleries tingui cada un, sinó que això funcioni i sigui un bon Govern”, ha remarcat.

En aquest gabinet veu Juan Marín –tot apunta com a vicepresident del popular Juanma Moreno– un polític que “s’està descobrint com una persona responsable, que vol Andalusia i que s’esforça perquè la seva terra tingui un canvi”.