Madrid vol recuperar les vivendes venudes als 'fons voltors'

Carmena pretén que s'anul·li el traspàs de les 1.800 vivendes

GRAF9435 MADRID, 10/9/2018.- La alcaldesa de Madrid, Manuela Carmena durante de la rueda de prensa que ha ofrecido hoy en el Palacio de Cibeles para anunciar formalmente que opta a la reelección y que lo hará en una plataforma que -ha dicho- no creará ella sino todo Madrid.Carmena ha asegurado que ha aceptado ser candidata ante la insistencia de sus ediles, jóvenes llenos de vida que le han hecho ver que su proyecto está por concluir y que para ello era necesario que ella siguiese liderando el equipo EFE/Zipi.

GRAF9435 MADRID, 10/9/2018.- La alcaldesa de Madrid, Manuela Carmena durante de la rueda de prensa que ha ofrecido hoy en el Palacio de Cibeles para anunciar formalmente que opta a la reelección y que lo hará en una plataforma que -ha dicho- no creará ella sino todo Madrid.Carmena ha asegurado que ha aceptado ser candidata ante la insistencia de sus ediles, jóvenes llenos de vida que le han hecho ver que su proyecto está por concluir y que para ello era necesario que ella siguiese liderando el equipo EFE/Zipi. / ZIPI (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Ajuntament deMadridestudia denunciar la venda de 1.860 vivendes públiques el 2013 i demanar la seva nul·litat, en vista de la sentència en la qual el Tribunal de Comptes condemna l’exalcaldessaAna Botellai sis edils a pagar 22,7 milions per aquesta alienació. L’alcaldessa en funcions,Marta Higueras, va explicar que iniciarien aquest procés per segona vegada, ja que van haver d’arxivar-lo a l’abril quan un informe del consell

El Govern deManuela Carmenaespera que l’actitud autonòmica canviï en vista de la sentència. A més, es planteja recórrer la sentència delTribunal de Comptesal considerar que el perjudici a l’erari és més gran al xifratge per la sentència, de 27,5 milions d’euros, tot i que celebra que el Tribunal conclogui que la venda va ser il·legal per no comptar amb publicitat i concurrència i tancar-se per sota del valor comptable.

El consistori va xifrar el menyscapte en 127 milions d’euros i, en un càlcul subsidiari que només analitzava el valor cadastral, en més de 50 milions d’euros. Higueras ha recordat que el consistori està personat en el procediment penal iniciat pel PSOE el 2013 i reobert el 2017 després de ser arxivat, en el qual s’exigeixen responsabilitats penals per la venda de les vivendes.

A més d’esperar que l’Executiu autonòmic variï la seva posició, Higueras ha demanat el propi aCiutadans, que després de recolzar la comissió d’investigació sobre aquesta venda es va abstenir en la votació del dictamen que va concloure que havia sigut il·legal i lesiva.

El Govern de Carmena ha remarcat que "el problema de les 1.800 famílies no està resolt". "Disfrutaven d’un lloguer social que l’únic que havia de canviar segons Botella era el propietari" i en el dia d’avui "hi ha famílies que no poden pagar el nou rebut" del lloguer demanat pels nous propietaris i altres que "han sigut desnonades", ha assenyalat Higueras.

Notícies relacionades

L’actual consistori va modificar l’estatut de l’empresa municipal de la vivenda per vetar la venda de pisos públics, a més de limitar el preu del lloguer en funció de la renda de l’inquilí, per la qual cosa aquest cas no podria tornar a passar.

Després de conèixer la sentència, el president regional,Ángel Garrido, ha considerat que no s’han de formalitzar vendes de vivenda pública a fons d’inversió, com va fer el Govern d’Ana Botella, i ha recordat que en aquest mandat s’ha vetat aquesta possibilitat en l’acord regional entre el PP i Ciutadans. Garrido, que el 2013 era un dels edils de Botella però no formava part de la seva Junta de Govern, ha afegit que l’Executiu regional esperarà que la sentència sigui ferma per emetre una opinió.