EL CONFLICTE CATALÀ

Torra va entregar a Sánchez una proposta d'acord amb 21 punts

El president de la Generalitat nega al Rei que a Catalunya hi hagi un problema de convivència i diu que el conflicte és "de democràcia i de justícia"

bd679201-fc4c-4d01-87f1-d54376106c9b-hd-web-3 / periodico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha revelat aquest dimarts que en la seva recent reunió amb el president del Govern, Pedro Sánchez, li va entregar una "proposta d’acord democràtic" amb 21 punts, entre els quals una "comissió internacional que intervingui entre els governs de Catalunya i d’Espanya".

Així ho ha explicat després de la tradicional ofrena floral a la tomba de Francesc Macià alCementiri de Montjuïc, en el 85è aniversari de la mort del primer president de la Generalitat republicana.

En el seu discurs institucional davant de la tomba de Macià, Torra ha assenyalat que en la seva reunió amb Sánchez el 20 de desembre passat al Palau de Pedralbes de Barcelona li va fer entrega d’una proposta amb 21 punts, i ha esmentat "els tres més importants".

Un d’ells es referia a la "desfranquització d’Espanya i l’aïllament del feixisme i la ultradreta", un altre a la "regeneració democràtica i l’ètica política com a fonaments en els quals basar la discussió política".

La proposta catalana

El tercer dels punts que ha destacat del document al·ludia, segons ha assenyalat, a l’"exercici del dret a l’autodeterminació, amb una proposta d’una comissió internacional que intervingui entre els governs de Catalunya i d’Espanya".

"Aquesta és la proposta catalana", ha remarcat el president, que ara espera "una resposta per part del Govern d’Espanya", ja que "el diàleg no es pot quedar només en paraules buides" sinó que "ha de ser creïble". I "per ser creïble", ha dit, "necessitem conèixer al detall quina és la proposta espanyola", ja que "en aquests últims mesos res ha canviat", ja que hi continua havent "presos i exiliats" i el Govern de Pedro Sánchez no ha fet "cap concreció sobre el dret a l’autodeterminació". "En aquestes condicions, nosaltres no votarem els Pressupostos Generals de l’Estat", ha advertit. 

 

El discurs del Rei

Notícies relacionades

Així mateix, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha negat al Rei que a Catalunya hi hagi un problema de convivència i ha afirmat que el conflicte és "de democràcia i de justícia", en al·lusió al discurs del monarca d’aquest dilluns.

El president del Parlament, Roger Torrent, també s’ha referit al tradicional missatge de la nit de Nadal. "El Rei personifica la incapacitat crònica" de l’Estat per "oferir una resposta política al conflicte a Catalunya", ha dit, i ha afirmat que el monarca "no té legitimitat" després del discurs del 3 d’octubre del 2017.