El Rei alerta del risc que reneixi rancor entre espanyols

Felip VI valora el pacte de convivència aconseguit en la Transició

Afirma que mantenir la concòrdia exigeix "respecte" a la Constitució

felipe-vi-la-convivencia-exige-respeto-a-nuestra-constitucin / periodico

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

El Rei va dedicar el discurs de lanit de Nadala remarcar el valor del pacte de convivència que els polítics de laTransicióvan aconseguir “malgrat estar molt distanciats per les seves idees i sentiments”. El cap de l’Estat no va voler aquest any acostar la lupa aldesafiament independentista catalàni a cap altre problema social, com la corrupció o l’atur, i va considerar necessari destacar l’èxit d’una Espanya que va saber sortir de40 anys de dictadurai aconseguir “unademocràciaassentada” amb principis equivalents a les de l’”entorn” europeu.

En el discurs, pronunciat al Saló d’Audiències del palau de la Zarzuela, Felip VI va destacar l’obligació de reconèixer i apreciar aquesta fita per no fer passos enrere. El Monarca va reclamar el “respecte a les persones, les idees i els drets dels altres” i la determinació de cuidar i reforçar els “profunds vincles” que uneixen els espanyols. “[Tot això] és incompatible amb elrancor i el ressentiment, perquè aquestes actituds formen part de la nostra pitjor història i no hem de permetre que reneixin”, va alertar.

Segons va apuntar el cap de l’Estat, la superació dels “grans problemes i de lesinjustíciesmai pot néixer de la divisió, ni de bon tros de l’enfrontament, sinó de l’acord i de la unió davantdels desafiaments i les dificultats”. 

L’al·locució nadalenca del Rei arriba després que el president del Govern, Pedro Sánchez, celebrés, divendres, un Consell de Ministres a Barcelona, en un gest per rebaixar la tensió institucional amb la Generalitat de Quim Torra, amb el qual també es va reunir en privat la vigília. El PP i Ciutadans van carregar contra aquesta cita, en la qual veuen unatraïcióa la unitat d’Espanya mentre miren de reüll Vox. El partit d’ultradreta, liderat per Santiago Abascal, va aconseguir 12 escons en les eleccions autonòmiques andaluses del 2 de desembre i manté un discurs molt dur en contra del sobiranisme català, la immigració i la llei de violència de gènere.

Fotografia d’Elionor

La convivència, va destacar Felip VI, exigeix el “respecte” a laConstitució, que no veu com “una realitat inerta, sinó una realitatvivaque empara, protegeix i tutela” elsdrets i llibertatsde tots els espanyols. Mentre deia aquestes paraules, a sobre de la consola del fons en la imatge, es veia una fotografia de la seva hereva, la Princesa d’Astúries, el 31 d’octubre passat, quan va llegirl’article 1 de la Carta Magna

Viure en llibertat, va afirmar el Monarca, va ser el principal llegat de la Transició a les següents generacions. “Els que vau ser protagonistes o testimonis de la Transició estic segur que entendreu molt bé el que acabo de dir”, va assegurar. I llavors es va adreçar als joves. “Tenim el deure de fer-vos partícips d’aquell període de la nostra història [...] per què i com ha avançat i prosperat tant la nostra societat des d’aleshores”, va continuar. “La convivència és el patrimoni més gran que tenim els espanyols”,va dir abans d’assenyalar que hem d’”evitar que es deteriori o s’erosioni”. “Hem de defensar-la, cuidar-la, protegir-la; i fer-ho amb responsabilitat i convicció”, va afegir.

Allunyar el pessimisme

Notícies relacionades

Felip VI considera que hem de sentir “orgull” pel camí recorregut i allunyar el“desencant”i el “pessimisme” per poder aconseguir “consensos cívics i socials que assegurin el gran projecte de modernització d’Espanya”.

El discurs va ser una mica més breu que el de l’any passat, a penes un minut menys, i l’escenografia elegida, al Saló d’Audiències, va incloure tres llibres sobre la consola: un volum històric sobre ‘La insigne Orden del Toisón de Oro' i dos més titulats 'Reyes de España en la Filatelia' i 'La Real y Distinguida Orden Española de Carlos II'. Els quadros, els habituals d’aquesta estança, pertanyen al pintor italià del segle XVIII Corrado Giaquinto.