ANIVERSARI DE LA CARTA MAGNA

La princesa Elionor s'acosta al tron llegint els "valors superiors"

L'hereva repassa l'article 1 de la Constitució en la seva primera intervenció oficial

"La forma política de l'Estat espanyol és la Monarquia parlamentària", assenyala entre aplaudiments

leonor / periodico

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

La princesa Elionor ha dut a terme aquest dimecres la seva primera intervenció pública, llegintl’article 1 de la Constitució. Ho ha fet amb desimboltura. La filla de Felip VI no s’ha travat en cap moment, ni ha fet cap dels galls que acostumen a afligir els nois de la seva edat, 13 anysque la princesa ha complert aquest mateix dia, en el qual també se celebra el 40è aniversari de l’aprovació de la Carta Magna. Pura casualitat, però la coincidència no podia ser més propícia per a la Casa del Rei. L’hereva ha fet un pas al capdavant reivindicant els "valors superiors" recollits en la llei fonamental.

Precedida pel Monarca, seguida pel president del Govern, Pedro Sánchez, i acompanyada pels principals responsables d’institucions i partits espanyols (del president del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas, al del Senat, Pío García Escudero, passant per diversos ministres, Albert Rivera i Pablo Casado), l’acte, celebrat a la sala d’actes del’Institut Cervantes, un espai on no entra la llum natural, ha estat calculat al mil·límetre.

Primer, Felip VI ha llegit el preàmbul de la Constitució, després de transmetre el "gran honor" que per a ell suposava aquesta convocatòria, en què, a més de diferents personalitats de la política, la judicatura i la cultura, ciutadans anònims també repassaran els 169 articles de la llei fonamental. A l’acabar, somrient, Felip VI ha fet un gest a la seva filla perquè pugés al faristol, on l’esperava un petit esglaó perquè pogués arribar al micròfon sense problemes. El Monarca s’ha quedat al seu costat en tot moment.

Passos com a hereva

Elionor ha augmentat la seva exposició pública durant aquest any. Al gener, va rebre de mans del seu pare el Toisó d’Or, insígnia d’un dels ordes dinàstics més prestigiosos, creat a la ciutat belga de Bruges el 1430. Al setembre, va celebrar els 1.300 anys del regne d’Astúries, junt amb els centenaris de la coronació de la verge de Covadonga i del Parc Nacional Picos de Europa. Van ser fites en la carrera de la princesa, però l’acte d’aquest dimecres ho ha sigut més. Llavors, a diferència d’aquesta vegada, no va tenir cap intervenció.  

Notícies relacionades

Així que Elionor ha llegit. L’article 1 de la Constitució parla, precisament, del sistema que la portarà a ella fins a la direcció de l’Estat. "Espanya es constitueix en unEstat social i democràtic de dret, que propugna com a valors superiors del seu ordenament jurídic la llibertat, la justícia i el pluralisme polític". La sobirania nacional pertany al poble espanyol, del qual emanen els poders de l’Estat. La forma política de l’Estat espanyol és laMonarquia parlamentària", ha dit, decantant el cap al final i amb expressió divertida. Felip VI, a la seva dreta, la mirava amb orgull.

L’aplaudiment ha sigut fort, més del que havia rebut el seu pare poc abans i de que ha aconseguit després Sánchez, que ha llegit l’article 2 de la llei fonamental, que estableix la "indissoluble unitat de la nació espanyola". L’acte continuarà durant tot el matí.

DAVID CASTRO