CONSELL DE MINISTRES A LA CAPITAL CATALANA

El Govern: "Ni arengues emocionals, ni 155 perpetu. Diàleg"

L'Executiu fa picades d'ullet a l'independentisme amb la rehabilitació de la figura de Companys

Sánchez marxa de Barcelona amb sensacions positives després de la seva reunió amb Torra

zentauroepp46326096 sanchez y borrell181221104427

zentauroepp46326096 sanchez y borrell181221104427

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern assegura que se’n va de Barcelona amb sensacions "molt positives". La reunió de dijous entre Pedro Sánchez i Quim Torra va servir per aprovar un comunicat conjunt en el qual els dos presidents fixen el terreny de les seves relacions, apostant pel "diàleg" i la "resposta democràtica" en "el marc de la seguretat jurídica". I el Consell de Ministres d’aquest divendres a la capital catalana, que ha tingut picades d’ullet a l’independentisme a través de Lluís Companys, ha transcorregut, almenys fins al moment, sense greus incidents, malgrat les mobilitzacions en contra dels CDR, l’ANC i Òmnium.

L’Executiu vol situar-se en un punt intermedi entre els missatges del separatisme i els del PP i Ciutadans, que l’acusen d’entregar-se a ERC i al PDECat i demanen tornar a posar en marxa l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autonomia de Catalunya. "El Govern sempre ha buscat espais de diàleg. No hi ha cap altra recepta: ni arengues emocionals ni aplicació perpètua del 155. Això és el que es va fer ahir durant una reunió extensa entre els presidents. En si mateix és un avenç”, ha dit la portaveu del Govern, Isabel Celaá, acompanyada a la Llotja de Mar per la titular de Política Territorial, Meritxell Batet, que ha utilitzat el català per primera vegada en una compareixença posterior al Consell de Ministres. "El problema de fons es resoldrà a través del diàleg i els acords transversals que representin una majoria de la societat catalana", ha argumentat Batet.

Però l’Executiu no només té davant conservadors i taronges. També una part important del PSOE es desvincula dels seus esforços per normalitzar la relació amb la Generalitat. Les crítiques venen, sobretot, d’altres presidents autonòmics, que després de la recent patacada en les eleccions andaluses temen no poder revalidar el seu poder en les eleccions del maig a causa de l’actitud de Sánchez amb l’independentisme. Dijous, el president d’Aragó, Javier Lambán, va defensar el "combat immisericordiós" contra els separatistes.

Iniciatives socials

La cita a Barcelona ha servit perquè el Govern aprovi la pujada del salari mínim interprofessional i la del sou dels empleats públics. Les dues iniciatives ja estaven anunciades, però serveixen a l’Executiu per intentar empènyer ERC i el PDECat cap a l’aprovació dels Pressupostos, que contenen importants mesures socials.

Les picades d’ullet a Catalunya han sigut tres. D’una banda, destinar 112 milions per a la millora de les carreteres a les quatre províncies catalanes, una mesura avançada per EL PERIÓDICO dilluns passat.

Notícies relacionades

Les altres dues són més simbòliques. L’Executiu ha aprovat una declaració que "rebutja" i "condemna" el consell de guerra durant el franquisme a l’expresident Companys, un nou pas per anul·lar la seva sentència de mort, cosa que ERC reclama des de fa anys. L’anul·lació en si mateixa, no obstant, haurà d’esperar, perquè per a això es necessita una llei, una cosa que els socialistes faran a curt termini a travésd’esmenes en la reforma de la llei de la memòria històrica.   

I finalment, el canvi de nom de l’aeroport del Prat, que passarà a dir-se Josep Tarradellas Barcelona el Prat, de titularitat estatal. "Ha sigut comunicat a la Generalitat i als municipis afectats i a la família.  Suposa un  missatge de concòrdia, entesa i diàleg, reconeixent la figura del president Tarradellas," ha assenyalat Celaá. Però la mesura no ha estat exempta de polèmica. La Generalitat no la comparteix. "No hi ha acord ni consens sobre el canvi de nom –han assenyalat fonts del Govern. Estàvem informats i els vam dir que no ho fessin unilateralment, perquè els temes de nomenclatura són molt sensibles. No tenim cap problema amb el nom d’aeroport del Prat. El problema el tenim amb la seva gestió".