Ábalos: "La Constitució no es redueix al 155"

El ministre de Foment apel·la a la cohesió i el reconeixement a la diversitat de la Carta Magna

El secretari general del PSOE afirma que la ultradreta era "calentoneta dins del PP fins que es va acabar la ganga"

abalos / periodico

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El ministre de Foment, José Luis Ábalos, va fer aquest diumenge un al·legat en defensa de la Constitució, al recordar que "no és només una sèrie d’articles, ni es redueix al 155", amb referència a la continua petició de la dreta per a la seva aplicació a Catalunya. En aquesta pensava quan va criticar que hi ha qui "celebra a bramuls" el seu 40 aniversari, "com si fos una arma davant algú quan la Constitució va ser al contrari: acabar amb visions excloents i exterminadores".

"Ara ve algú que no va entendre res i et fa una classe de constitucionalisme", va lamentar Ábalos en un acte de presentació de candidatures del PSOE de Madrid. Va recordar sense citar a cap dels dos partits que el PSOE va votar a favor de la Constitució, mentre que l’antecessor del Partit Popular, Aliança Popular, en contra, malgrat la posició mantinguda ara pels seus líders.

En aquest sentit, va explicar que la Constitució va incorporar la declaració dels drets humans, que impedeix la discriminació de les persones amb independència d’on neixin. "¿Es pot ser xenòfob i constitucionalista? No. ¿Es pot ser misogin i constitucionalista? Tampoc. ¿Es pot estar en contra de la conquista de llibertat a favor de les dones i constitucionalista? No. Cal tenir memòria i no blanquejar la història", va asseverar per a continuació qualificar d’"indecència" el demanar acabar amb la llei de violència de gènere amb les estadístiques actuals de dones assassinades per les seves parelles, com propugna Vox.

La ganga d’Aguirre

"Teníem ultradreta i tots ho sabíem, però estava molt calentoneta dins del PP. Es va acabar la ganga d’Esperanza (Aguirre, expresidenta madrilenya) i van muntar un partit", va assegurar el secretari d’organització del PSOE, que tot seguit va abordar una altra de les reivindicacions del partit de Santiago Abascal: acabar amb l’estat de les autonomies.

Va assenyalar que ell havia estat en manifestacions en les quals es cridava "Democràcia, llibertat i Estatut d’Autonomia", la qual cosa demostrava l’important que era reflectir la diversitat d’Espanya. "Ser divers no significa ser a part, és una reivindicació del fet de formar part. És un vull que em reconeguis com soc, perquè vull estar amb tu, perquè vull formar part d’un projecte," va dir per acabar apel·lant a al cohesió social i negant que s’hagi "d’imposar una espanyolitat casposa" del "torero i el caçador", com propugnen alguns.

Descarta eleccions

Notícies relacionades

Durant la seva intervenció, Ábalos va descartar la convocatòria d’eleccions immediates. "Encara ens queda molt a fer i molt mal per reparar. No ens en anem. A la dreta se li fa insuportable que siguem allà i no els donarem aquest gust. Seguirem governant i per decret perquè hi ha urgència i necessitat", va dir.

Va lamentar que en l’anterior legislatura el PP amb més escons que el PSOE no tingués iniciativa, ni a través de projectes de llei ni de reials decrets. "Eren més però més incapaços, perquè no treien cap decret", va assegurar.