CONSELL DE MINISTRES

¿Què són els GAAR i què preparen a Catalunya per al 21 de desembre?

Nascuts a l'ombra dels CDR, els nous Grups Autònoms d'Accions Ràpides criden a boicotejar transports, el sector energètic i les comunicacions el dia del Consell de Ministres a Barcelona

gaar

gaar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / ACN

A les mobilitzacions que preparen les entitats independentistes (ANC i Òmnium Cultural) i els Comitès de Defensa de la República (CDR), s’hi han de sumar ara les que estan promovent els autoanomenats GAAR. Però, ¿què són els GAAR?

Els GAAR, Grups Autònoms d’Accions Ràpides, són nous grups nascuts a l’ombra dels CDR fa tres mesos, segons explica l’Agència Catalana de Notícies (ACN). Es comuniquen a través d’un canal de Telegram des del 5 de desembre passat, un dia abans del Dia de la Constitució. En aquest canal donen instruccions sobre com es pot configurar un grup, que pot estar format per una sola persona, i estan organitzant les accions previstes per al pròxim 21 de desembre per protestar contra la celebració del Consell de Ministres a Barcelona.

Entre les mobilitzacions proposades hi ha accions contra la policia i boicots als transports, el sector energètic i les comunicacions. I asseguren que actuaran sempre des de la "no-violència".

Segons expliquen els GAAR, cada grup està format per gent que es coneix, d’una mateixa població. L’organització està pensada per no rebre ordres de ningú, de manera que si un grup cau, els altres poden continuar actuant. Apunten que les accions començaran el 21 de desembre i acabaran "el dia que la república catalana sigui proclamada".

Accions "complementàries"

Les accions que es plantegen són curtes i amb l’objectiu essencial de paralitzar els grans eixos de comunicació de Catalunya amb la resta d’Espanya i França, incloent-hi carreteres i vies de tren, metro i tramvia. També proposen actuar en zones industrials i contra les comunicacions amb cablatge.

"Les accions dels GAAR són complementàries amb les de la resta de col·lectius que lluiten i defensen la república. Les nostres accions no són violentes i en cap cas hi ha intenció d’actuar contra la integritat física de ningú", remarquen.

Suggereixen accions amb material de fàcil col·locació i transport, a prop de la població on s’hagi configurat cada GAAR. També demanen que s’eviti la utilització de vehicles matriculats, així com estudiar el lloc concret on es vulgui dur a terme una acció i comprovar els accessos i si té càmeres de vigilància.

Notícies relacionades

Recomanen utilitzar materials fàcils de manipulació i crear "cortines de fum" en altres llocs per despistar, així com deixar el mòbil encès i portar escrit en un paper o al cos el número d’assistència jurídica en cas de ser detingut.

Igualment, detallen plans de fugida i destaquen que s’ha d’estudiar prèviament per on es pot escapar ràpidament i sempre s’ha de dispersar el grup en direccions diferents.