COMUNICACIÓ PER CARTA

Sánchez i Torra aplanen el camí per reunir-se a Barcelona

Aragonès contesta Calvo disposat a negociar els termes de la reunió en què el Govern vol parlar d'autodeterminació

El president es reafirma en la seva 'política d'ibuprofeno' amb Catalunya malgrat l'auge de Vox

carta-carmen-calvo-ok-montado / periodico

4
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els equips de Pedro Sánchez i Quim Torra ultimen la reunió del pròxim 21 de desembre a Barcelona, una cita que tot indica que rebrà el plàcet oficial de les dues parts en les pròximes hores malgrat el context de tensió en el qual s’ha gestat. Una de les últimes dificultats per tancar la cita va ser la insistència del Govern a plantejar-la com una cimera internacional entre dos estats, amb ministres i consellers, un format descartat per la Moncloa. Sánchez va obrir la porta aquest divendres i Torra, a través del seu vicepresident, es va mostrar obert –en una carta de resposta a la seva homòloga Carmen Calvo– a pactar “els termes i continguts” de la trobada.

Divendres, quan tot semblava impossible, amb Carles Puigdemont apel·lant a una era d’unilateralitat, amb l’ala radical de l’independentisme cridant al boicot als carrers, la reunió es va encarrilar. Reconeixen en l’Executiu que l’“enorme valentia” del portaveu d’ERC a Madrid, Joan Tardà, al desmarcar-se de la línia dura i afirmar que la “república no es construeix amb passamuntanyes” va ser un gest que “va descomprimir” l’atmosfera i va aplanar el camí. Després de les seves paraules, la vicepresidenta, Carmen Calvo, va enviar una carta al seu homòleg, Pere Aragonès, per formalitzar la petició. Amb la missiva sobre la taula, va començar la negociació en termes de possibilitat. 

La carta va rebre una resposta amable d’Aragonès. Va garantir la “coordinació” policial per a la celebració del consell de ministres i va compartir la voluntat d’“avançar al camí del diàleg constructiu”. En aquest sentit, el vicepresident no s’obre explícitament a l’entrevista entre els dos presidents, però sí que mostra la voluntat de “trobar els termes i continguts” per fer-la efectiva.

La visió del Govern

Per al Govern central, la trobada de Sánchez amb Torra evidencia la determinació del president espanyol per a l’apaivagament amb Catalunya, malgrat el clima de replegament cap a la dreta i agitació que sembla haver-se instal·lat en un tauler polític que reflecteix ja el frenètic auge de Vox. El cap de l’Executiu va reconèixer des de Brussel·les aquest divendres que es reunirà amb Torra i que continua apostant per mantenir «les formes», tot i que la seva decisió d’aplicar una 'política d’ibuprofreno' (com la va batejar el ministre d’Exteriors, Josep Borrell) posi en risc un electorat socialista que escolta els cants de sirena dels qui demanen mà dura. “Assumeixo la meva responsabilitat”, va assenyalar Sánchez quan li van preguntar si temia que el diàleg amb Catalunya tombés electoralment el seu Govern. 

Els continguts

Ara resta per veure l’agenda de la trobada. El Govern vol que s’abordi el dret d’autodeterminació de Catalunya i les propostes de Sánchez sobre això, una cosa que ve reclamant Torra insistentment. “El temps que ell dediqui a parlar de l’autodeterminació jo el dedicaré a la precarietat laboral, els serveis públics i a veure com podem reconstruir l’estat del benestar», va advertir Sánchez aquest divendres i va tornar a defensar la moderació:  “Assossec, temps, diàleg, sentit d’Estat, generositat”.

Sobre la seguretat del conclave a Barcelona, la Moncloa diu que confia que l’Executiu català complirà la seva paraula i garantirà l’ordre. “El Govern de Catalunya ha reafirmat el seu compromís amb la seguretat ciutadana i amb la celebració del Consell de Ministres del dia 21. Hem de confiar que els Mossos compleixin amb el seu deure professional. Suposem que tothom complirà amb el seu deure”, va afirmar la portaveu del Govern, Isabel Celaá.

Reacció del Govern 

El Govern català ha anat matisant la seva posició en les últimes setmanes. Al principi va considerar que la mera reunió del Consell de Ministres a Barcelona era una “provocació” i va exigir que la trobada fos dels dos executius per complet, una cosa que la Moncloa va descartar de ple. Dies més tard l’equip de Torra va eliminar la “provocació” del seu argumentari i tot i que continuen mantenint que prefereixen una reunió dels dos governs per complet, ara s’aprofundeix en la idea que cal parlar “de tot” en lloc de remarcar, com abans, la inconveniència de l’arribada de Sánchez a Barcelona. 

“Si no s’està en disposició d’abordar els temes a fons, no fa falta fer reunions. És a dir, no fa falta una reunió per parlar de Rodalies... Per a això ja estan les bilaterals entre conselleria i ministeri”, assenyalen fonts del Govern aquest divendres.

Prèviament a la possible reunió Torra-Sánchez, El president del Govern acudirà al sopar dels premis Ferrer Salat, organitzat per Foment del Treball a Barcelona juntament amb sis ministres de l’àrea econòmica el pròxim dia 20, la vigília del consell de ministres que se celebrarà a la capital catalana.

El president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha demanat al president Quim Torra que assisteixi a l’esdeveniment i aprofiti l’ocasió per donar mostres d’«estabilitat política», segons fonts coneixedores dels detalls d’aquest esdeveniment. És una crida com la que ja va fer Foment, juntament amb els sindicats UGT i CCOO, a Catalunya aquesta setmana. 

Notícies relacionades

Per part de la Generalitat ha confirmat l’assistència ara per ara el conseller de Treball, Chakir el Homrani, i la d’Empresa, Àngels Chacón, segons les mateixes fonts. També es treballa perquè hi assisteixi el vicepresident Pere Aragonès.

ntes. També es treballa perquè hi assisteixi el vicepresident Pere Aragonès.