"Territori sense llei", afirma

Rivera demana a Sánchez que apliqui el 155 a Catalunya perquè Torra no tem les "cartetes" del Govern

El líder de Ciutadans critica les tres missives de l'Executiu al Govern sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra

fcasals45388547 madrid  08 10 18  albert rivera  ciudadanos  durante un desa181008094446

fcasals45388547 madrid 08 10 18 albert rivera ciudadanos durante un desa181008094446 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha insistit aquest dimarts que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha d’activar ja l’aplicació del’article 155 de la Constitució a Catalunya perquè el president de la Generalitat, Quim Torra, no tem les "cartetes" de l’Executiu central.

Així s’ha referit a les tres cartes enviades aquest dilluns al Govern per la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, i els ministres de l’Interior i de Foment, Fernando Grande-Marlaska i José Luis Ábalos, amb les quals adverteixen que s’ordenarà la intervenció delsMossos d’Esquadra si la Generalitat no fa que actuïn davant de les protestes delsComitès de Defensa de la República (CDR).

En una entrevista a Antena 3, Rivera ha afirmat que mentre Torra està "encoratjant la violència" i "apel·lant" a reproduir a Catalunya els fets que van portar a la independència d’Eslovènia, on van morir desenes de persones, el president de la nació ha de protegir els ciutadans, i Sánchez no ho està fent.

"¿Una carteta? ¿Torra temerà gaire que li enviïn una carta? ¿De veritat creiem que Torra, que encoratja els CDR, que vol purgar els Mossos d’Esquadra... amb una carta està solucionat?", ha manifestat.

Tampoc creu que aquestes cartes afectinFredi Bentanachs, un dels fundadors de Terra Lliure, que, a través d’un vídeo, ha proposat un "aixecament" per proclamar la República catalana el pròxim 21 de desembre, coincidint amb la reunió del Consell de Ministres a Barcelona.

El president de Ciutadans, que ha dit "terrorista" a Bentanachs, ha avisat que aquest vídeo, en què suggereix la possibilitat que els manifestants independentistes prenguin el Parlament, "no és una broma".

"Territori sense llei"

Rivera ha acusat el president del Govern de seguir "al búnquer" i no voler adonar-se que "Catalunya és un territori sense llei". "Estem enquistats, en un moment previ a la violència i una situació de desgovern", i "si Sánchez no actua, el que passi a Catalunya serà responsabilitat seva", ha afegit.

El líder de la formació taronja ha remarcat que a Catalunya "s’ha d’aplicar el 155" perquè el president de la Generalitat "no complirà la llei ni la farà complir".

Segons la seva opinió, aquesta mesura es justifica pel fet que sindicats de la policia autonòmica hagin dit que ningú els va ordenar que actuessin davant del tall de carreteres i vies el cap de setmana passat.

Notícies relacionades

Rivera no ha precisat com creu el seu partit que hauria de ser l’aplicació concreta de l’article constitucional, en quins àmbits i amb quina durada, ja que "la iniciativa és del Govern" i després haurà de ser aprovada pel Senat.

El que espera és que el ple sobre Catalunya que se celebra al Congrés aquesta setmana serveixi perquè el Govern "rectifiqui", admeti que "tenir Torra d’aliat és un error històric" i aposti per forjar un "consens" amb el PP i Ciutadans, que "defensen la Constitució i la democràcia".