REACCIÓ DE L'EXECUTIU

Sánchez enviarà la Policia si els Mossos no actuen

Vicepresidència, Interior i Foment envien cartes a la Generalitat per recordar la potestat de l'Executiu

La decisió del president complica la distensió i l'avenç dels Pressupostos al Congrés

policia-mosso / periodico

3
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Mentre el president Quim Torra iniciava el seu retir a Montserrat,Pedro Sánchez prenia, aquest dilluns, la seva decisió més delicada sobreCatalunyades que és al capdavant del Govern. Després dels boicots delsComitès de Defensa de la República (CDR), amb l’auge de Vox a la retina, sota la pressió creixent dePPiCiutadansper imposar mà dura davant l’independentisme, i després de la crida a la'via eslovena', l’Executiu va advertir per carta a la Generalitat que si elsMossos d’Esquadrafan abandó de funcions, "s’ordenarà la intervenció dels cossos i forces de seguretat de l’Estat quan procedeixi i en termes de proporcionalitat i necessitat". 

L’amenaça figura en la carta remesa pel ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, al conseller d’Interior, Miquel Buch, una de les tres missives que el Govern va enviar aquest dilluns a l’Executiu català. Les altres dues les van signar la vicepresidenta, Carmen Calvo, i el ministre de Foment, José Luis Ábalos, també als seus càrrecs homòlegs a la Generalitat, i reclamen explicacions.

El Govern recorda en les seves cartes que és la mateixa Constitució en el seu article 104 la que estableix "sense excepció" que la missió de la Policia i la Guàrdia Civil és protegir el lliure exercici de drets i llibertats i garantir la seguretat ciutadana. També remarca que la llei orgànica 2/1986 de forces i cossos de seguretat també preveu que l’Estat assumeixi les competències malgrat l’existència de policia autonòmica "quan ho cregui necessari", perquè "els béns jurídics protegits no admeten inacció".  

A més, Calvo critica l’aparent “abandó de funcions, amb conseqüències tant de caràcter econòmic i social com per a la seguretat pública”. Adverteix que avaluarà si hi ha hagut incompliments jurídics i li sol·licita aclariments sobre l’actuació dels Mossos d’Esquadra davant d’“els aldarulls” als peatges.

¿Més anuncis dimecres?

La voluntat del Govern és que Sánchez pugui confirmar la seva decisió definitiva dimecres en el ple monogràfic sobreCatalunyaprevist alCongrés, tot i que no descarten que la situació es precipiti i s’avanci a les pròximes hores. En tot cas, l’Executiu recorda que si bé la mesura és “contundent”, no s’arribarà a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, que reclamen les dretes, perquè aquest és, insisteixen, l’últim escenari. 

Més enllà de les consideracions tècniques, hi ha la transcendència política. La decisió d’intervenir els Mossos deixaria pràcticament sense força l’anomenada via de la desinflamació, l’intent d’apaivagament entre l’Estat i la Generalitat, ara que el president necessita el recolzament del PDECat i d’ERC per tramitar els Pressupostos del 2019 al Congrés.

Fonts de la Generalitat consideren que una eventual intervenció dels Mossos “estriparia les cartes” de les relacions institucionals, segons informaFidel Masreal."Esperem que no s’atreveixin a fer-ho", diuen. I insten l’Executiu a prendre bé la temperatura social a Catalunya. En el Govern esperen que Sánchez concreti, aquest dimecres al Congrés, alguna proposta sobre el conflicte català, més enllà d’opinar sobre l’actuació dels CDR. 

Reforços policials

Notícies relacionades

Ironies del destí, una de les iniciatives amb què el president volia preparar el diàleg i aprofundir en la política de gestos cap a Catalunya, la celebració d’un Consell de Ministres a Barcelona el21-D, encara ha alimentat més l’incendi. Després que els CDR hagin fet una crida per boicotejar la reunió i que el mateix Torra hagi menyspreat la possibilitat de reunir-se amb Sánchez, el Govern s’ha vist obligat a organitzar un operatiu especial de seguretat. Fonts coneixedores dels detalls han assegurat a aquest diari que Presidència del Govern ja està treballant en el dispositiu i que seran400 agentsde la Policia els que garantiran la seguretat de la trobada a la capital catalana.

El desplegament es preveu entre els dies 19 i 22 de desembre. La Generalitat insisteix que aquesta cita és una “provocació” que justifica que es duguin a terme actes de protesta en contra d’aquesta iniciativa anunciats pels CDR i Torra continua sense acceptar la proposta de Sánchez per celebrar una trobada bilateral amb el diàleg entre administracions com a objectiu principal.