NEGOCIACIONS

Cs obre ja la porta que el PP presideixi la Junta

Els dos partits inicien aquest dimarts a Sevilla els contactes per formar Govern

Díaz també iniciarà negociacions perquè "ningú pot posar de genolls" el més votat

zentauroepp45983865 graf3499  linares  ja n   21 11 2018   juan mar n  candidato181122114227

zentauroepp45983865 graf3499 linares ja n 21 11 2018 juan mar n candidato181122114227 / Carlos Cid Gaitan

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Julia Camacho

El que era "irrenunciable" fa dos dies per a Ciutadans ja no ho és. El número dos dels taronges, José Manuel Villegas, va rebaixar aquest dilluns les exigències del seu partit per negociar amb el PP el canvi de Govern a Andalusia i ja no va descartar que Juan Manuel Moreno, el candidat dels populars, pugui presidir la Junta. L’”única línia vermella”és que el PSOE, va afirmar Villegas, que va repetir que prefereix que sigui el seu cap de cartell, Juan Marín, el futur cap de l’Executiu regional, encara que ja semblava que ho digués amb la boca petita. 

Villegas considera que, si finalment Moreno ocupés aquest lloc, es veurà obligat a donar explicacions per la corrupció dels nombrosos escàndols del seu partit. No obstant, en el PP no volen sentir parlar de qualsevol altra opció. PabloCasadoha repetit en diverses ocasions que no pensa renunciar al fet que el seu partit presideixi la Junta, perquè és el més votat en aquest eix de dretes que aspira a conformar. En les eleccions del passat dia 2, el PP va aconseguir 26 diputats, Ciutadans 21 i Vox, que necessitaran per investir el president elegit, 12 escons.

L'acord entre el PP i Cs es començarà a negociar aquest dimarts a Sevilla, i la direcció dels populars espera que l'operació sigui ràpida. Casadodesitja “un acord global” que inclogui el repartiment de la Mesa delParlamentandalús (en la qual preveuen que un lloc sigui per a la formació d’ultradreta), la investidura i també un pacte amb mesures per governar. 

Els 25 punts en comú

Els populars arribaran a aquesta reunió amb els programes electorals de les tres forces ben estudiats. De fet, el PP andalús ha identificat fins a 25 punts en què totes tres poden coincidir. Casado va donar l’ordre de negociar de forma bilateral amb Ciutadans, proposar Moreno per a la investidura i, després, requerir el recolzament de Vox a la votació. “No hi haurà una aliança de tres dretes”, va repetir en diverses ocasions dijous, a la recepció després de l’acte d’homenatge a la Constitució al Congrés. Els radicals de Santiago Abascal no participaran en aquestes reunions i ja van descartar entrar a la Junta. No volen “ni càrrecs ni càrregues”, va afirmar el seu líder.

Notícies relacionades

El PSOE, per la seva banda, va reunir aquest dilluns al comitè director per fer anàlisi dels resultats electorals i plantejar l'opció d'iniciar contactes amb la resta de formacions “constitucionalistes” per explorar la possibilitat de formar govern amb la legitimitat que atorga haver estat de nou la força més votada, segons va indicar la secretària general, Susana Díaz. “A aquest partit no el posarà de genolls ningú, perquè ningú pot ocultar que ha guanyat les eleccions”, va clamar Díaz, per reclamar de nou l’abstenció de Cs. “Sembla que el que és nou és millor”, va ironitzar. L’autocrítica la va limitar a dir que “potser no s’ha recuperat l’agenda social a la velocitat que demanaven els ciutadans”. 

El suport d'"homòfobs" i "racistes"

En qualsevol cas, l'encara presidenta en funcions va insistir al seu exercici de responsabilitat i compromís amb el milió de votants del PSOE per“garantir la governabilitat”des del “respecte a la Constitució i l'Estatut d'Autonomia”, en al·lusió a Vox. I una vegada més va apel·lar a Cs perquè decideixi si vol comptar amb el suport d'un “partit ultradretà, homòfob i racista” durant tota la legislatura, una opció descartada en alguns països de la Unió Europea.