GOVERNABILITAT ANDALUSIA

Rivera prioritza negociar amb el PP però no descarta Vox

El president de Ciutadans assegura que negociaran amb els populars per "aconseguir la presidència de la Junta"

Demana a Susana Díaz que "assumeixi la derrota" i que "passi a l'oposició"

fcasals45388547 madrid  08 10 18  albert rivera  ciudadanos  durante un desa181008094446

fcasals45388547 madrid 08 10 18 albert rivera ciudadanos durante un desa181008094446 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El president de Cs, Albert Rivera, ha sortit de l’executiva nacional del seu partit amb una estratègia molt clara: "Negociar i aconseguir la presidència de la Junta d’Andalusia". Un objectiu a aconseguir per al qual els taronges s’han marcat com a camí "prioritzar" les negociacions amb el PP. "Pot ser un Govern estable en què es negociïn continguts, persones, polítiques i futur", ha assegurat Rivera deixant la porta oberta a un possible govern de coalició. 

Així de taxatiu s’ha mostrat Rivera aquest dimecres després d’encomanar al secretari general del partit, José Manuel Villegas, i al Comitè Autonòmic andalús encapçalat per Juan Marín, que aconsegueixin el "canvi" que "els andalusos van votar".

Quan li han preguntat per altres possibles escenaris de negociació, Rivera no ha volgut descartar un possible acord amb Vox, que diumenge passat va entrar al Parlament andalús amb 12 diputats. "Amb cinc partits polítics a l’arc parlamentari i amb un canvi a executar, seria una irresponsabilitat començar a descartar tots els escenaris que hi ha sobre la taula", ha assenyalat. Una posició que no comparteix el candidat de Cs a l’alcaldia de Barcelona, Manuel Valls, que va assegurar que "no hi pot haver cap pacte amb l’extrema dreta". 

El president taronja també ha enviat un missatge als socialistes i a la seva candidata a la presidència de la Junta, Susana Díaz. "Li demano al PSOE que assumeixi la derrota, que assumeixi que se’n va a l’oposició i, que si vol fer un últim servei a Andalusia, que assumeixi que hi ha d’haver un govern," ha sentenciat Rivera abans de demanar a Díaz que no "bloquegi" un Executiu liderat per Marín. 

Les tres condicions

L’executiva nacional del partit ha aprovat per unanimitat un camí cap a la Junta d’Andalusia que passa per "tres exigències". La primera, ha assenyalat Rivera, és que "hi hagi canvi". Una condició que Rivera justifica que "fa 37 anys que els andalusos aguanten el mateix Govern".

Notícies relacionades

El segon pas que ha marcat el president taronja ha sigut "negociar i aconseguir la presidència" del Govern. "Hi ha d’haver algú al capdavant que representi el canvi, un partit net i que no estigui pendent delsjutjats", ha subratllat Rivera. Un missatge que Villegas ja va enviar al PP quan va asseverar que "els de laGürtel" no poden ser "protagonistes" del canvi.

L’últim moviment de l’estratègia de Cs passa per "iniciar una negociació perquè es posi en marxa" el nou Govern. Per a això, Rivera ha demanat a les formacions treballar de "manera seriosa i responsable".