Fons reservats

El Govern permet al jutge del 'cas Villarejo' accedir a la documentació secreta del robatori a Bárcenas

La desclassificació de l''operació Kitchen' afecta a els rebeu del xofer de l'extresorer del PP

zentauroepp28673694 madrid 13 02 2015 politica   luis barcenas sale esta ma ana 180524112121

zentauroepp28673694 madrid 13 02 2015 politica luis barcenas sale esta ma ana 180524112121

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El jutge de l’Audiència Nacional Diego de Egea tindrà accés a la documentació secreta del’‘operació Kitchen’, en què presumptament es van utilitzar fons reservats per robar a l’extresorer del PP Luis Bárcenas després de captar el seu xofer com a confident. Aquest divendres, el Consell de Ministres ha desclassificat aquests documents, el que permetrà al Ministeri de l’Interior remetre els rebuts originals.

El 23 de novembre passat, el magistrat de reforç del Jutjat Central d’Instrucció número 6 va deslliurar un auto per sol·licitar tota la informació de la ‘Kitchen’, la setena peça del ‘cas Tàndem’ pel qual es manté en presó preventiva des del 5 de novembre del 2017 l’excomissari José Manuel Villarejo.

Amb aquesta operació policial encoberta es va posar en marxa entre el 2013 i el 2014 per part de l’excomissari Villarejo –llavors adjunt a la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia– un pla per captar com a confidentSergio Ríos, el xofer de Bárcenas. Per fer-ho, presumptament es van utilitzar fons reservats aprovats quan Jorge Fernández Díaz era ministre de l’Interior del primer Govern de Mariano Rajoy. L’operació va coincidir amb l’escàndol sobre la fortuna de l’extresorer i els presumptes pagaments en diner negre a dirigents del PP. Bárcenas va ingressar a la presó el 27 de juny del 2013.

El jutge espera un informe 

Serà a partir d’aquest divendres quan el departament que dirigeix Marlaska contestarà a un altre jutge de l’Audiència Nacional, José de la Mata, que com a instructor de la causa dels‘papers de Bárcenas’ ha demanat un informe urgent a la Secretaria d’Estat de Seguretat perquè li detalli quines persones van autoritzar l’operació Kitchen, ja que al seu jutjat no hi havia constància del dispositiu. De la Mata va tornar a instar aquest dijous el Ministeri de l’Interior perquè li enviï aquest informe, ja que va revelar que el 3 de desembre va rebre un ofici de la Unitat d’Afers Interns de la Policia amb un “informe sobre l’operació Kitchen”.

A més de Villarejo, en el dispositiu va intervenir Enrique García Castaño, antic comandament dels Serveis d’Informació, detingut pels seus vincles amb Villarejo, i que ha sol·licitat a aquest jutge que se l’autoritzi per parlar sobre operacions classificades per l’ús de fons reservats. El director adjunt operatiu (DAO) de la Policia era llavors Eugenio Pino, actualment processat als jutjats de la plaça de Castilla pel ‘pen drive’ de la família de l’expresident català Jordi Pujol.

En la instrucció que dirigeix De Egea, per tant, figuren ja les còpies d’aquests acusaments de recepció amb pagaments mensuals al xofer de Bárcenas i que Villarejo tenia en el seu poder, localitzats durant els registres en l’operació en què va ser detingut l’excomissari, a més d’uns àudios que acrediten aquesta operació encoberta, segons confirmen a Europa Press fonts jurídiques.

L’encriptat, secret

La Secció Tercera de la Sala Penal de l’Audiència Nacional va acordar aquest dimecresaixecar parcialment el secret sobre la peça principal de l’operació Tàndem, relativa a les activitats del comissari jubilat i en presó provisional José Manuel Villarejo relacionades amb polítics de Guinea Equatorial. Amb aquesta decisió, permetrà que les parts personades accedeixin a tota la documentació, tret de la que continua encriptada.

Notícies relacionades

Els investigadors d’Afers Interns de la Policia i de la Fiscalia Anticorrupció al capdavant del ‘cas Tàndem’ treballen a l’espera que el jutge De Egea autoritzi que els 40 terabytes de material confiscat a Villarejo, peròinaccessibles perquè estan encriptats, es remetin a l’Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe), organisme amb seu a Lleó i dependent del Ministeri d’Economia i Empresa.

De Egea, com a jutge de reforç a l’Audiència Nacional, està estudiant la possibilitat de posar en llibertat Villarejo atenent elsproblemes de salutde l’excomissari, a qui s’imposarien mesures de control telemàtic, segons informen a Europa Press fonts jurídiques i va avançar aquest dijous el diari ‘El Mundo’. Això ha sigut denegat fins ara per la Secció Tercera de la Sala Penal, ja que entén que persisteix el risc de fuga i de destrucció de proves.