El CGPJ confia que no es prolongui la situació d'interinitat

L'òrgan de govern dels jutges creu que la renovació es pot produir al gener

No ha de realitzar nomenaments del Suprem fins al març del 2019

lesmes

lesmes / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

Els actuals vocals del Consell General del Poder Judicial no hauran de renunciar perquè la institució es renovi, com els va demanar l’associació Jutges per a la Democràcia aquest dimarts, quan van entrar en funcions. Almenys confien en això a l’òrgan de govern dels jutges, que creuen que el pacte PSOE-PP, que es va frustrar el 30 de novembre amb la renúncia de Manuel Marchena a presidir el poder judicial Manuel Marchena, es restablirà al gener, perquè una vegada obert el període de sessions de les Corts es produeixi la seva renovació.

Els noms dels candidats a vocals segueixen sobre la taula, malgrat el revés que va suposar la decisió de Marchena de descartar-se com a president després dels "obscens" missatges, en paraules de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, del portaveu del PP al Senat, Ignacio Cosidó, que s’atribuïa el control de la Sala Penal del Suprem amb el nomenament d’aquest magistrat. És a dir, el Congrés i el Senat escolliran els 12 vocals d’extracció judicial de la llista de 50 noms elegits pels jutges i els vuit juristes de reconeguda competència que ells proposen directament, per això, tant el PP com el PSOE s’hauran de pronunciar sobre els mateixos candidats que el mes de novembre passat.

¿Per què confia el CGPJ que no es demorarà gaire la seva renovació? Perquè l’any que ve comporta eleccions al maig, per això, si es retarda el seu reemplaçament més enllà del febrer, pràcticament s’entrarà en període electoral, cosa que impedirà que el PP i el PSOE arribin a un acord. Tot i que ho podrien fer després, sembla difícil que els dos partits optin per aquesta via, davant del risc que perdin la força que ara tenen i que els permet designar els vocals sense comptar amb altres formacions. 

Nomenaments a l’abril

A més de la petició de Jutges per a la Democràcia, els vocals del CGPJ també van haver de sentir aquest dimarts com l’Associació Francisco de Vitoria els negava legitimació per adoptar qualsevol decisió discrecional mentre estiguessin en funcions.

Les mateixes fonts consultades sostenen que, conscients que el mandat de l’actual president, Carlos Lesmes, acabava el 4 de desembre, es va intentar concloure tot el que hi havia pendent. De tal manera que els últims informes aprovats pel ple, com el relatiu a càrregues de treball dels jutges, servissin de colofó als cinc anys de la seva feina al Consell.

Tampoc hi ha nomenaments del Tribunal Suprem pendents, perquè les pròximes jubilacions a les sales Segona i Quarta de l’alt tribunal no es produiran fins al març i l’abril, i quan arribi aquell moment pot ser que ja hi hagi un nou consell.

Notícies relacionades

En qualsevol cas, si les previsions no es compleixen i la renovació finalment es retarda en excés, sempre hi haurà oberta la possibilitat que els vocals renunciïn, com uns quants van fer en el Consell més llarg de la història, el que va presidir Francisco José Hernando, la renovació del qual es va demorar dos anys.