ELECCIONS ANDALUSES

Iglesias demana a Abascal que no el responsabilitzi fins i tot de les seves "hemorroides"

Podem demana a la majoria que va possibilitar la moció de censura que "tanqui la porta" a Vox

La direcció dona suport a la líder d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, malgrat la caiguda electoral

undefined46121489 pablo iglesias181204142131

undefined46121489 pablo iglesias181204142131 / Luca Piergiovanni

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha respost a Santiago Abascal: "Només faltaria que Iglesias fos responsable que Abascal tingui hemorroides". Amb aquest humor s’ha pres el dirigent morat el missatge de la formaciód’extrema dreta que responsabilitza Podem de qualsevol acte de violència que s’exerceixi sobre Vox després de la crida a crear un front antifranquistafront antifranquista

"Espero que no em faci responsable de les hemorroides que pugui tenir", ha fet broma Iglesias abans d’utilitzar laironia: "Si acaba tenint-ne, culpa meva no serà". A més, el dirigent morat ha assegurat estar "orgullós dels estudiants antifeixistes que en ciutats andaluses han dit que no volen que els fatxes tornin", amb referència als alumnes que es van mobilitzar aquest dilluns en contra de l’entrada de Vox al Parlament andalús.  

Tancar la porta a l’extrema dreta

La pèrdua de tres escons a Andalusia queda en segon lloc per a Podem, que centra totes les seves atencions en l’entrada de Vox al Parlament andalús. La irrupció del "corrent més franquista del PP, més masclista i més xenòfob", com ha definit la portaveu de la formació, Noelia Vera, el partit liderat per Abascal, és la principal preocupació dels morats, que han fet una crida al’"altura de mires"  dels partits que van fer possible la moció de censura per "tancar la porta a l’extrema dreta". 

"Ens trobem en una cruïlla històrica, on el discurs de l’extrema dreta pot fer-nos retrocedir com a país en drets socials, civils i democràtics," ha sentenciatPablo Echenique. Per això, el secretari d’Organització del partit s’ha dirigital PSOE, el PNB, ERC i el PDECatper reconstruir la majoria que va fer possible treure l’expresident del GovernMariano Rajoyde la Moncloa. "L’única manera de tancar la porta a l’extrema dreta és millorant lescondicions de vidaals espanyols", ha assenyalat Echenique per encoratjar les formacions polítiques a aconseguir possibles acords futurs. 

Sobre l’auge sobtat de la formació d’extrema dreta, Echenique ha assegurat que si partits polítics, votants i mitjans de comunicació s’ho haguessin imaginat haurien "actuat demanera diferent". "No hi hauria hagut tanta abstencióa Andalusia, no s’hauria creat tanta alarma en els mitjans de comunicació sobre una presumpta invasió d’immigrants i no s’hauria donat veu a laFundació Francisco Franco", ha insistit. 

El futur de Teresa Rodríguez

Després del consell de coordinació de Podem, que s’ha reunit aquest dimarts per analitzar els resultats de les eleccions andaluses, en què la coalició de Podem iIUva tenir tres diputats menys que els aconseguits el 2015, Vera ha deixat clar queTeresa Rodríguezcompta amb elsuportde la direcció de Podem per ser la que "pot liderar millor un canvi que millori la vida de la gent". 

Notícies relacionades

En clau d’anàlisi sobre el seu paper en els comicis de diumenge passat, la portaveu morada ha reconegut que "alguna cosa" deuen haver fet "malamentperquè els resultats no hagin sigut els esperats". Tot i que no s’ha aventurat a assenyalar aspectes concrets sobre els possibles motius de la baixada en vots, Vera ha assenyalat que tant al PP com a Cs i Vox els ha funcionat unacampanya electoralcentrada enCatalunyai no de "caràcter andalusista", com la dirigida per Rodríguez. 

No obstant, en la direcció estatal predomina la prudència a l’hora de valorar els motius de lacaiguda electorali esperen un informe que els remetran des d’Endavant Andalusiaper fer més valoracions. El que sí que han anunciat és la convocatòria delGrup 2020, el "govern a l’ombra" de la formació, amb què debatran sobre "quin ha de ser el camí que han de seguir a partir d’aquests resultats".