eludeix recolzar un govern de Ciutadans

Pablo Iglesias demana un "front antifeixista" per ser alternativa a la ultradreta

Anticapitalistes dificulta les primàries de Podem exigint a Pablo Iglesias que les desconvoqui després del 2-D

El secretari general reconeix que els 17 diputats obtinguts a Andalusia no compleixen les seves expectatives

fcasals46006309 spain s left wing party podemos leader pablo iglesias  l  at181124134856

fcasals46006309 spain s left wing party podemos leader pablo iglesias l at181124134856 / CRISTINA QUICLER

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Roríguez / Agencias

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha demanat un "front antifeixista" a nivell estatal amb els partits de la moció de censura que va donar la presidència a Pedro Sánchez per construir una "alternativa democràtica" a la ultradreta, en la qual situa el PP, Ciutadans i Vox. [Elsresultats i les últimes notícies després de les eleccions andaluses en directe.]

Segons Iglesias, "per ser demòcrata s’ha de ser antifeixista", una cosa que, segons el seu parer, no han entès ni el PP ni Ciutadans. "La resta des de les diferències hem d’assumir la defensa de les llibertats, les fraternitats, l’avenç del moviment obrer, feminista i LGTBI. Això s’ha de concretar en un compromís històric de direcció d’estat", ha insistit. 

A més, ha evitat donar el seu recolzament a un govern de Cs a Andalusia per evitar que Vox sigui la força decisiva, argumentant que els taronges han deixat "bastant clar que volen governar amb el PP i Vox". "Ciutadans ha sigut bastant clar; ha deixat bastant clar que volen governar amb el PP i amb Vox. Juan Marín ha aclarit els dubtes", ha recalcat. "Em temo que aquest bloc reaccionari està molt consolidat, i el projecte d’aquestes tres forces polítiques reaccionàries és un projecte per governar Espanya contra Espanya", ha dit. Finalment, Iglesias ha demanat ser "autocrítics".  

Aquest dilluns, Anticapitalistes –el corrent de Teresa Rodríguez– ha exigit a la direcció de Pablo Iglesias que desconvoqui les primàries per triar les llistes a les generals, cosa que complica la convocatòria del partit morat.  

Endavant Andalusia, que esperava com a mínim revalidar els 20 escons que van obtenir Podem i IU el 2015,s’ha quedat amb 17 diputats17 diputats.  

El nexe català

Notícies relacionades

El polític de Podem no creu que els resultats a Andalusia puguin interpretar-se només com un rebuig de l’independentisme català perquè considera que hi han influït "molts factors", però especialment que el PP i Cs hagin "encoratjat" el discurs de l’"odi".  

"Els que som demòcrates hem de donar-li una volta al que hem fet tots per impedir que tinguem una força obertament contrària als principis democràtics que estigui a les institucions", ha remarcat. I ha conclòs: "A mi em fa vergonya com a espanyol que l’extrema dreta estigui a les institucions del meu país".