ELECCIONS ANDALUSES

Rodríguez es dona una patacada i Podem es debilita

Endavant Andalusia ha obtingut 17 diputats, tres menys que el 2015

La líder andalusa posa en relleu l'auge de l'«extrema dreta» a Andalusia

undefined46090267 teresa rodrguez adelante andalucia181202201645

undefined46090267 teresa rodrguez adelante andalucia181202201645 / JORGE GUERRERO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Una patacada electoral. Així es poden definir els17 diputatsqueEndavant Andalusiaha obtingut en les eleccions al Parlament andalús,tres escons menysdels que va aconseguir la suma de Podem i IU en les eleccions del 2015. Un cop dur per aTeresa Rodríguez, líder de la coalició, que aspirava a ser sòcia puntual d’un govern socialista que es preveu difícil, i per a Podem, que tenia posades en Andalusia les esperances d’un bon resultat.

Rodríguez, que esperava, com a mínim, mantenir els 20 escons de l’anterior legislatura, va sortir amb la cara seriosa, acompanya d’Antonio Maillo, número dos de la coalició, per valorar uns resultats electorals que, amb independència de si tenen “tres diputats més o menys”, el que de veritat els preocupa és “el que li passarà a Andalusia a partir de demà” amb l’entrada deVoxal Parlament. Així, la dirigent autonòmica va evitar referir-se a unes dades que els releguen a laquarta posició.

La mateixa estratègia va ocupar el secretari general de Podem,Pablo Iglesias,que obria la seva intervenció després de conèixer els resultats amb una advertència: “Alerta antifeixista”. Deixava d’aquesta manera en un segon pla la dura realitat que els resultats han “estat persota de les expectatives”. 

Baixa xifra de participació

La primera xifra de participació a les15.00 horesde diumenge començava a sembrar un clima d’angoixa entre les files de la coalició. Així, Endavant Andalusia, que va apel·lar durant la campanya al vot delsjoves, un dels sectors més volàtils, va començar a témer una punxada electoral que finalment es va transformar en unadesfeta electoral, i es va situar per darrere delPSOE, elPP,Csi tan sols cinc escons per sobre de Vox.

Les sensacions dins de la formació recordaven, ja a mitja tarda, les que es van viure en les anteriors eleccions autonòmiques del 2015, quan, després d’una campanya que feia olor deremuntadai d’optimisme, els 15 diputats obtinguts per Podem Andalusia deixaven un sabor amarg. Ara, tres anys i mig després, Rodríguez semblava haver recobrat les forces i durant l’última setmana de campanya electoral va augmentar l’optimisme dins de la coalició, que esperava obtenir una xifra superior a la del 2015.

El futur de Rodríguez

Notícies relacionades

El futur polític en què Podem es veia com a portador de la clau d’un Executiu socialista ha quedat molt lluny de convertir-se en realitat. Rodríguez, que durant tota la campanya electoral havia deixat clar que recolzaria la investidura deSusana Díazperò no entrarien al govern, quedarà relegada, previsiblement, al segon partit de l’oposició, davant d’un possible acord entre el PP, Cs i Vox per formar govern.

La desfeta dels resultats de la coalició andalusista, per la qual tant va lluitar Rodríguez, també posa en dubte l’encert de les decisions que va prendre a l’hora dedesafiar Iglesias. La dirigent andaluza haurà de retre comptes pels errors comesos a l’enfrontar-se a la cúpula podemista de Madrid i per les seves afirmacions sobre que la marca ‘Podem’ restava.