JpD demana als vocals que renunciïn per propiciar la renovació del CGPJ

Avui es compleixen cinc anys del mandat de l'òrgan de govern dels jutges presidit per Lesmes

Francisco de Vitoria reclama que mentre estigui en funcions només tramiti assumptes urgents

GRAF9456 MADRID, 10/09/2018.- El Rey Felipe VI durante el discurso del presidente del Tribunal Supremo y del Consejo General del Poder Judicial, Carlos Lesmes (i), en la ceremonia de apertura del Año Judicial, que tiene lugar hoy en la sede del Tribunal Supremo, y que preside el Rey Felipe VI. EFE/Angel Díaz ***POOL***

GRAF9456 MADRID, 10/09/2018.- El Rey Felipe VI durante el discurso del presidente del Tribunal Supremo y del Consejo General del Poder Judicial, Carlos Lesmes (i), en la ceremonia de apertura del Año Judicial, que tiene lugar hoy en la sede del Tribunal Supremo, y que preside el Rey Felipe VI. EFE/Angel Díaz ***POOL*** / Angel Díaz (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El dia que es compleixen cinc anys del mandat de Carlos Lesmes com a president del Consell General del Poder Judicial i, per tant, del Tribunal Suprem, l’associació Jutges i Jutgesses per a la Democràcia (JpD) ha instat els actuals vocals de l’òrgan de govern dels jutges perquè renunciïn al càrrec i així facilitar la renovació de la institució. Mentre que la Francisco de Vitoria li ha reclamat que només atengui assumptes urgents mentre estigui en funcions, perquè, afirma, ha perdut la legitimitat per a actes discrecionals.

"Certament, el frustrat procés de renovació s’ha caracteritzat per la seva falta de transparència i el control més absolut dels principals partits polítics", continua JpD, amb referència al fet que es conegués que el futur president del CGPJ seria Manuel Marchena, abans fins i tot de saber-se qui serien els vocals que els han d’elegir, segons marca la llei.

El pacte assolit entre el PP i el PSOE va saltar pels aires després que es conegués un whatsap del portaveu del Senat, Ignacio Cosidó, en què es vantava de controlar la Sala Segona de l’alt tribunal gràcies al nomenament de Marchena, fet que va motivar la renúncia d’aquest a la possibilitat plantejada.  

Notícies relacionades

Malgrat tot, Jutges i Jutgesses per a la Democràcia apel·la "a la responsabilitat institucional dels grups parlamentaris a fi que renovin al més aviat possible l’òrgan de govern de la judicatura per evitar la seva situació d’interinitat i el consegüent mal a la imatge de la Justícia". La ministra de Justícia, Dolores Delgado, també s’ha pronunciat aquest dimarts en el mateix sentit.

Per la seva banda,l’associació Francisco de Vitòria afirma que "el CGPJ ha perdut la legitimitat desitjable en un estat democràtic per realitzar actes discrecionals", així que advoca per "circumscriure la seva activitat a despatxar els assumptes de pur tràmit i reglats o aquells que, per raons d’urgència o necessitat, no admetin demora" mentre estigui en funcions.