La ministra de Justícia només atribueix inconstitucionalitat a Vox

Assegura que fins ara tots els partits de l'arc parlamentari "són plenament constitucionals"

Insta a reobrir la renovació del CGPJ, trencada per l'"obscè" missatge de Cosidó sobre Marchena

zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018  pol tica   dolores delgado  ministra de j180926103431

zentauroepp45202350 madrid 26 09 2018 pol tica dolores delgado ministra de j180926103431 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va assegurar aquest dimarts que fins a la irrupció de Vox al Parlament andalús "tots els partits" de l’arc parlamentari, incloent-hi Bildu, ERC i el PDECat, eren "plenament constitucionals; estan acceptant la Constitució". Per això ara cal plantejar-se "què s’ha de fer amb aquests partits que ja abans d’iniciar la seva etapa política la rebutgen", va assenyalar. 

"Fins ara tots els partits polítics hem acceptat la Constitució en la nostra manera de ser; tots els que estem al Congrés i al Senat. I ara ha irromput un partit que en el seu ideari rebutja parts de la Constitució", va respondre Delgado a una pregunta relativa a les crítiques que suscita Vox en el Govern i que no es trasllada a les formacions que el van recolzar en la moció de censura que va portar Pedro Sánchez a la presidència: Bildu, el PDECat i ERC.

La ministra va obviar que el líder dels republicans, Oriol Junqueras, és a la presó acusat de rebel·lió i el del PDECat, Carles Puigdemont, a l’exili, acusat del mateix delicte, i que les dues formacions són les que han rebut els últims sonats revessos del Tribunal Constitucional pel procés independentista. Malgrat el que ha dit Delgado, l’Advocacia de l’Estat fins i tot els atribueix un delicte de sedició.

A continuació, a Delgado li van preguntar en relació amb els atacs realitzats en jutjats catalans per part dels Comitès en defensa de la República (CDR). Després de rebutjar "absolutament qualsevol atac de violència física o verbal als jutges que desenvolupen la seva feina a Catalunya", va afirmar que no se sent “de cap manera avalada per aquests actes de vandalisme". Després d’unes llargues explicacions sobre com va arribar el PSOE al Govern, la ministra va sortir del jardí on s’estava ficant, concloent: "Aquesta pregunta no ve a tomb".

Crida als partits

Just el dia en què s’havia d’haver renovat el Consell General del Poder Judicial, la ministra va fer una crida als partits per tornar a seure per negociar qui seran els vocals que entraran a formar part de l’òrgan de govern dels jutges. 

Notícies relacionades

"No es tracta d’un mercadeig de partits, d’un assumpte tèrbol, sinó de l’acordat per la nostra Constitució. ¿Algú es pensa que és un mercadeig una reforma constitucional, perquè requereix una majoria de tres cinquenes parts, o l’elecció dels magistrats del Constitucional? Això no és mercadeig, és consens, capacitat d’arribar a acords constitucionals", va explicar.

Amb el que sí que es va mostrar molt crítica va ser amb l’"indigne" i "obscè" whatsap del portaveu del Senat, Ignacio Cosidó, que s’atribuïa poder controlar la Sala Segona del Tribunal Suprem amb la presidència de Manuel Marchena al Consell. Segons el seu parer, amb la proposta del PP per reformar el CGPJ, tornant al sistema dels vuitanta, en el qual els jutges elegeixen directament els 12 vocals d’extracció judicial, es pretenia crear "una cortina de fum" per anul·lar aquests polèmics missatges que van portar Marchena a renunciar a presidir el CGPJ.