El Periódico de Tarragona

Tarragona

Camp de Tarragona

El camp i la pagesia de Tarragona s'exhibeixen a Valls per la Firagost: "Volem tornar a ser una fira referent a Catalunya"

Promotors i pagesos aprofiten l'esdeveniment per reivindicar el consum dels productes quilòmetre zero

L'organització preveu que hi passin 100.000 persones en els dos dies

Planes este verano en Tarragona: meterse en la piel de una ‘enxaneta’ en el Museu Casteller de Catalunya

Como cada primer martes y primer miércoles de agosto, Valls concentra lo mejor del campo catalán.

Como cada primer martes y primer miércoles de agosto, Valls concentra lo mejor del campo catalán. / ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN

La Firagost, la fira del camp català, complirà l'any vinent 70 anys. Aquesta ha estat l'excusa per impulsar un canvi de rumb de l'esdeveniment que s'està celebrant aquests dies, com cada primer dimarts i primer dimecres d'agost a Valls. El director de la Cambra de Comerç de Valls, Carles Solé, explica a l'ACN que volen retornar als "orígens" i ser, de nou, una fira "referent" tot apostant pels productors locals.

Enguany s'han superat els 150 expositors agroalimentaris, una xifra que no s'assolia des d'abans de la pandèmia, quan s'havia arribat als 300. Els organitzadors i els pagesos valoren positivament la Firagost perquè els serveis d'aparador i aprofiten aquest espai per fer una crida al consum dels productes de quilòmetre zero.

Els carrers de Valls tornen a estar plens d'hortalisses, de verdura, de fruita, oli i tota mena de productes agroalimentaris del territori. Els organitzadors esperen que hi passin unes 100.000 persones entre els dos dies. La Firagost afronta enguany un canvi d'època a les portes del 70è aniversari i ho fa amb un relleu en la direcció, ja que els últims 40 anys havia estat coordinada per la mateixa persona. El director de la Cambra de Valls comenta que han començat un "procés de reflexió interna". "La fira es gestionava com fa 69 anys, i el mercat, els hàbits de consum, la tecnologia, la infraestructura i la producció han canviat", destaca.

Enguany ho han fet amb una aposta pels productors locals que exposen el seu gènere al llarg del carrer de la Cort. Els últims anys gairebé no hi havia producte fresc, fet que s'ha revertit en aquesta edició. Solé explica que volen "revifar" la mostra, "retornar als orígens" de quan era una fira "eminentment agrícola". Insisteix que volen "tornar a posicionar-se com una de les fires més importants a nivell català".

Consum de productes locals

Sénia de Casadó és una empresa d'agricultura ecològica de Móra d'Ebre, és la primera vegada que venen a Firagost i ho han fet amb el seu oli. Un dels propietaris, Ramon Casadó, assenyala que fires com aquesta els ajuden a "visibilitzar el producte". "No és per vendre, sinó per donar-nos a conèixer", afegeix. Casadó diu que la pagesia està passant una època "complicada" i que la Firagost els "ajuda" a "fer rendibles les explotacions" perquè "s'eliminen tots els intermediaris de la cadena de mercat i venem directament al consumidor".

Alimentos expuestos en la calle de la Cort de Valls, por la Firagost. /

ACN
Notícies relacionades

Des de la Cambra de Valls han fet una crida als pagesos del territori perquè exposin el seu producte i el puguin comercialitzar, conscients de les "dificultats" que travessa el sector. No només hi ha fruita i verdura, també productes elaborats com coques, embotits i formatges. És un "aparador", defineix Solé. El director de la Cambra indica que es tracta "d'apropar el producte local a la població" tot reclamant a la ciutadania que consumeixi aliments de quilòmetre zero.

Evitar les hores de més calor

La Firagost sempre és el primer dimarts i dimecres d'agost i, per tant, les temperatures són elevades. Com cada any, s'han instal·lat diversos tendals pels carrers perquè hi hagi ombra. A més a més, des de l'organització han programat les activitats entre les 10 i les 12 hores i a partir de les 18:30 hores per tal d'evitar les hores de major exposició del sol i de calor. Ara també permeten als paradistes aturar-se al migdia que és quan fa més calor.