ABANS DEL JUDICI

El TC començarà a resoldre els seus recursos del procés en el pròxim ple

El Constitucional incorpora al seu estudi una sentència del TDEH per un empresonament kurd

L'alt tribunal apel·la a la complexitat del procediment per pronunciar-se amb més rapidesa en aquesta causa

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid.

Seu del Tribunal Constitucional, a Madrid. / Efe / Juanjo Martín

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

El Tribunal Constitucional té previst començar a resoldre la trentena de recursos presentats pels líders del procés acusats de rebel·lió en el seu pròxim ple, que se celebrarà a partir del dia 11. Tot i que l’ideal seria que estiguessin tots o en gran part resolts abans que comenci el judici del Tribunal Suprem el gener vinent, no és fàcil de determinar quan ho aconseguirà, perquè manté la intenció de resoldre per unanimitat totes les qüestions plantejades durant aquest any pels polítics independentistes catalans, van informar EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal.

En qualsevol cas, insisteixen, en cap moment han paralitzat la seva tramitació. De fet, en el seu últim ple, celebrat la setmana passada, el TC va incloure els últims escrits incidentals presentats per Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull a les peces de suspensió que afecten la seva situació de presó decretada pel Tribunal Suprem. El mateix Constitucional ja va rebutjar aixecar aquesta mesura cautelar com li sol·licitaven les defenses al març i al setembre.

Els dos primers van iniciar una vaga de fam aquest dissabte en plena ofensiva contra l’alt tribunal, al qual ells, però també la resta d’acusats a presó per rebel·lió, acusen d’admetre a tràmit els seus recursos sense resoldre’ls amb l’objectiu d’impedir-los acudir a la justícia europea. El Constitucional els ha respost aquest dilluns informant que en el seu ple de la setmana passada va admetre a tràmit els seus últims escrits, que havien presentat el 26 de novembre passat, en què incorporen una sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, per l’empresonament d’un diputat kurd. El TC ha donat tres dies a les parts per presentar al·legacions.

En aquesta sentència, del 18 de novembre, el TEDH va demanar a Turquia que prengués “les mesures necessàries per acabar amb la presó provisional” de l’expresident del partit d’oposició prokurd HDP Selahattin Demirtas, empresonat des de fa més de dos anys. Segons la decisió del Tribunal europeu, la detenció es pot justificar, però la prolongació de l’empresonament de Demirtas "persegueix un objectiu predominant no reconegut, el d’asfixiar el pluralisme i limitar el lliure joc del debat polític".

Una rapidesa no habitual

Notícies relacionades

Malgrat les crítiques de les defenses, la rapidesa amb què es dona tràmit per unanimitat a l’alt tribunal als seus escrits no és habitual. El Constitucional al·lega la complexitat de la trentena de recursos que han presentat, als quals s’integren drets fonamentals i qüestions d’estricta naturalesa penal, la qual cosa l’obliga a realitzar una tasca minuciosa d’estudi per aconseguir, en el menor temps possible, la protecció més gran dels drets fonamentals implicats. De la trentena d’impugnacions presentades des de l’inici de les causes per rebel·lió o sedició seguides al Tribunal Suprem o l’Audiència Nacional, només quatre estan encara pendents d’admissió per diferents raons.

L’alt tribunal ha procedit a admetre-les a tràmit en el ple immediatament posterior o el següent a la seva presentació, cosa que no és una pràctica freqüent, perquè només aquesta decisió, de la qual depèn que el recurs sigui estudiat o no, sol comportar setmanes o fins i tot mesos. La resolució dels recursos es farà pel ple, no per les seccions de l’alt tribunal, per blocs temàtics per aconseguir sentències dispars i donar una solució unànime a totes les qüestions en conflicte.