La crisi catalana

Quim Forn i Josep Rull s'afegeixen a la vaga de fam a la presó de Lledoners

Els exconsellers del PDECat augmenten la pressió a l'Estat de cara al judici de l'1-O

La protesta dels reclusos no aconsegueix unir l'independentisme després de la cimera de Bèlgica

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL***

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL*** / EFE

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La vaga de fam dels presos independentistes suma adeptes, però de moment només entre els reclusos de Junts per Catalunya (JxCat). Els exconsellers Josep Rull i Joaquim Forn, tots dos en presó preventiva a la presó de Lledoners, s'afegiran a partir d'aquesta matinada a l’estratègia de pressió a l'Estat iniciada pels seus companys Jordi Sànchez i Jordi Turull, per protestar pel tracte que reben per part del Tribunal Constitucional (TC), que consideren injust. Una pressió creixent que, tanmateix, no està actuant com a catalitzador per unir les forces independentistes, que diumenge van sortir d'una altra cimera a Bèlgica sense avenços.

"Des d'aquest dimarts a les 00.00 hores, també renunciem voluntàriament a la ingesta d'aliments. Ho fem per sumar-nos a la denúncia del bloqueig de l'accés als tribunals internacionals i en particular a la justícia europea que el TC ens imposa amb el seu comportament injust i arbitrari", van justificar Forn i Rull en un comunicat el que consideren com una "mesura extrema de pacífica protesta" que decideixen adoptar, subratllen, després d'assumir "els riscos i les conseqüències" que comporta.

"Serenitat i coherència"

"La injustícia que patim, la lesió dels nostres drets fonamentals i l’arbitrarietat judicial amb què som tractats ens legitimen per prendre aquesta decisió malgrat ser sabedors de l'impacte que pot tenir sobre els nostres organismes", reconeixen els exconsellers del PDECat des de la "serenitat" i la "coherència". Rull està suspès com a diputat pel Tribunal Suprem i Forn va deixar l'escó d'aquest mateix grup a començaments de la legislatura.

La seva protesta, recalquen, no té per objectiu "demanar cap tracte de favor ni discriminació positiva", sinó "l'única alternativa" per fer "més visible la discriminació i la conculcació" dels seus drets fonamentals i tenir un "judici just". I fan una crida als ciutadans a mantenir-se "serens, ferms i convençuts de la legitimitat" de la seva protesta i a compartir la seva "lluita des de la calma, la tolerància, l'actitud cívica i el pacifisme".

També des de Twitter, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, empresonat també a Lledoners, els va expressar el seu suport: "Dos homes bons s'uneixen a la vaga de fam. Ens tenim els uns als altres. Des d'Òmnium ens conjurem amb la voluntat insubornable que mai caminaran sols". Cuixart és un dels tres reus de Lledoners que no estan en vaga de fam. Els altres dos són els dos reclusos d'ERC, Oriol Junqueras i Raül Romeva.

ERC continua distant

La direcció republicana insisteix que la decisió de sumar-se o no a la vaga de fam és "totalment personal", i intenta sacsejar-se la pressió que exerceixen sectors de JxCat perquè l'independentisme vagi de la mà a totes les pròximes eleccions. Els postconvergents i Esquerra estan negociant com "coordinar-se per dur a terme iniciatives de suport als reus en vaga", però ERC aclareix que només contempla una "unitat d'acció", no electoral.

Notícies relacionades

Segons repeteix diàriament JxCat, totes dues formacions estan preparant un "dejuni encadenat", però continuen sense donar detalls d’una idea que van avançar dissabte. El que sí que ha decidit el president, Quim Torra, és eliminar el menjar en els actes oficials del Govern en senyal de suport als polítics presos en vaga de fam. Així, en una recepció aquest dilluns a representants de les comunitats jueves de Catalunya en el Palau de la Generalitat, no s'hi va portar la degustació del Sufganiot, la tradicional pasta dolça hebrea.

En aquest sentit, la cimera belga de diumenge, a la qual van acudir el president Quim Torra, el seu antecessor Carles Puigdemont i delegacions de JxCat, ERC i la CUP, amb prou feines va servir per constatar la conveniència a articular aquesta estratègia conjunta, però sense més concrecions.