RESULTAT DELS CONSERVADORS

El PP es prepara per "liderar el canvi històric" a Andalusia

Moreno es perfila com a president de la Junta amb el suport de Cs i Vox

L''efecte Casado' aconsegueix superar el seu primer examen abans de l'any electoral

zentauroepp45945985 graf1267  algeciras  c diz   18 11 2018   el presidente del 181118160303

zentauroepp45945985 graf1267 algeciras c diz 18 11 2018 el presidente del 181118160303 / A Carrasco Ragel

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Madrid

Alegria desbocada al carrer Génova. Malgrat obtenir el pitjor percentatge de vot des de 1982 (20,7%) i malgrat perdre set escons, el joc d’aliances ha obert la porta de la Junta d’Andalusia al candidat del PP, Juanma Moreno. Tanta eufòria va demostrar que no s’ho esperaven. Els conservadors van aconseguir aguantar la segona posició amb 26 diputats, a distància de Ciutadans (21) i Endavant Andalusia (17). Moreno va respirar alleujat i també el president dels conservadors, Pablo Casado. El primer sabia que una derrota clara i sense opcions se saldaria amb el seu cessament. El segon se sotmetia al seu primer examen després de l’elecció i l’ha passat amb millor nota del que ell mateix esperava. "Aquesta és la primera pedra per a Pedro Sánchez", va avisar Casado al president del Govern.

Els populars van deixar clar que es veuen liderant aquesta possible aliança de "les dretes" que permeten els resultats: els seus 26 escons es poden sumar als 21 de Ciutadans i els 12 dels ultres de Vox per treure la socialista Susana Díaz (33 seients) de la Junta. El líder del PP va admetre en campanya que no tindria objeccions per pactar amb els radicals de Santiago Abascal i ahir a la nit ho va confirmar. Passades les deu va telefonar a Moreno i li va dir que es preparés per "liderar el canvi històric" en aquesta comunitat. "Andalusia volia canvi i tindrà canvi", va proclamar Moreno a la seu amb l'escrutini gairebé completat. "La població buscava nou Govern i nosaltres sempre hem sigut molt honestos perquè hem dit que representàvem la garantia del canvi. El canvi ha guanyat", va continuar entre aplaudiments. 

Casado estava tan eufòric que va modificar els plans i, en comptes del seu secretari general, Teodoro García Egea,va ser ell el que va comparèixer davant de la premsa, acompanyat per tota la cúpula, per celebrar aquesta “victòria”. El líder del PP no va fer referència a la pèrdua d’escons ni de vots (més de 315.000 des del 2015) i tampoc a Vox. "Aquesta direcció nacional anava a implicar-se en la reconstrucció de la dreta i comencem aquesta recuperació", va afirmar obviant la divisió del vot i les 395.000 paperetes que es va emportar Vox. 

La dreta "trossejada"

Malgrat aquest silenci de Casado en plena nit electoral, l’entrada triomfal de la ultradreta al Parlament andalús amb 12 escons ha acabat d’encendre tots els senyals d’alerta en el PP. Feia mesos que José María Aznar, que més d’un dirigent culpa de fer la campanya gratis a la formació d’Abascal, advertia que la dreta estava "trossejada" en tres: PP, Ciutadans i Vox. “Quan jo vaig deixar el Govern el 2004 vaig llegar un espai electoral unit. Avui aquest espai està dividit en tres i això és molt mala notícia", ha alertat, llançant una pulla directa a Mariano Rajoy.

Aznar va veure amb esperança la victòria de Casado i confia que pugui "reconstruir" la dreta. A Génova, ahir a la nit deien que sí, que si "continua fent-ho igual de bé", té marge per recuperar el PP abans que arribin les municipals, les autonòmiques i les europees.

Els obstacles fins ara 

Notícies relacionades

La caiguda del PSOE (de 47 a 33 escons) i la pèrdua d’un feu com l’andalús per primera vegada en 37 anys ha disparat l’optimisme de l’equip de Casado, necessitat d’una bona notícia després de cinc mesos en la direcció del PP en què ha fet front a greus problemes interns. L'escàndol del seu màster a la Rey Juan Carlos, les gravacions de l'excomissari José Manuel Villarejo per les quals María Dolores de Cospedal va haver de dimitir i, ara, el mal ús dels fons reservats que va poder fer el seu actual portaveu al Senat, Ignacio Cosidó, li han donat tants maldecaps que a penes ha pogut centrar-se en l'estratègia del partit, assenyalen els seus assessors. Ara, amb aquest resultat i amb Moreno com a probable president de la Junta, Casado pot trepitjar l'accelerador per al cicle electoral del maig i també per a aquestes eleccions generals que el president del Govern, Pedro Sánchez, podria convocar en qualsevol moment, encara que les dades d’Andalusia sembla que no l’hi aconsellen.

Casado ha convocat aquest dilluns a Génova al comitè executiu nacional. En el comitè es podrà celebrar aquest primer examen a l’anomenat 'efecte Casado'. La convenció nacional del partit arribarà el mes de gener que ve, on els populars hauran de redefinir el seu ideari tenint en compte el poder de Ciutadans (que ha multiplicat per dos els seus escons) i l'arribada de Vox. "Esperem que no es quedin", deia ahir a la nit un dirigent conservador amb la boca petita. De moment, en tot cas, començaran pactant-hi.