ELECCIONS ANDALUSES

La ultradreta irromp amb força en les institucions de la mà de Vox

Amb 12 diputats i gairebé 400.000 vots, Vox es converteix en peça clau per a un eventual 'sorpasso' de la dreta

El missatge contra la immigració i l'independentisme aconsegueix representació a totes les províncies andaluses

zentauroepp46119722 graf528  sevilla  02 12 2018   el candidato de vox a la pres181202220807

zentauroepp46119722 graf528 sevilla 02 12 2018 el candidato de vox a la pres181202220807 / Rafa Alcaide

3
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

L'extrema dreta cavalca de nou a Espanya. Per primera vegada des de les eleccions generals del 1979, que van donar un solitari escó a Blas Piñar en el Congrés, una formació ultra tindrà representació en les institucions. No només això: els 12 diputats de Vox a Andalusia donen la clau de la Junta a una formació que ha fet una campanya populista i sense complexos contra la immigració, l'independentisme català o el feminisme. Gràcies a ells, la dreta podria governar en la comunitat després de 36 anys d'hegemonia socialista.

Vox ha aconseguit representació a totes les províncies andaluses, inclosa Còrdova, feu històric de l'esquerra. A Sevilla, Màlaga, Cadis i Almeria ha aconseguit dos escons. I hi ha més detalls sorprenents: a Almeria s'ha convertit en tercera força política, només per darrere del PP i sdel PSOE, i ha superat Ciutadans i Endavant Andalusia. I en aquesta província Vox ha guanyat a la localitat d'El Ejido amb gairebé un 30% dels vots.

Trump i Salvini, referents

Les enquestes detectaven que el partit tenia opcions d'entrar en el Parlament autonòmic, però ni tan sols els pronòstics més optimistes de l'equip de Santiago Abascal, líder nacional, no contemplaven una campanada com la que s’ha produït. L'extrema dreta ha seduït més del 10% dels votants andalusos. Gairebé 400.000 ciutadans –el 2015 només van ser 18.000– han triat la papereta d'un partit de la mà del qual entra a Espanya l'estil de Donald Trump o de Matteo Salvini, dos dels seus referents.

La irrupció de la formació canviarà la política espanyola. Almenys formalment: dos apoderats de Vox ja s’han encarat amb Susana Díaz quan la presidenta andalusa anava a votar al seu col·legi electoral de Triana. “¡Se t'acaba el xollo! ¡D'aquí a l'atur!”, li van dir. I a la nit el partit ha impedit l'entrada a diversos mitjans de comunicació a la seva seu, entre ells La Sexta, pels “seus insults i la seva falta d'honestedat”.

El que esperen ara els simpatitzants de la formació, que ahir a la nit onejaven amb eufòria les seves banderes espanyoles al quarter general de Vox a Sevilla, és que les eleccions andaluses tornin a convertir-se en un avançament del que passarà després a escala espanyola. El 2015, les autonòmiques a la comunitat van consagrar el multipartidisme i la categoria d'actors nacionals de Podem i Ciutadans. Abascal i el seu lloctinent Javier Ortega Smith –que ha qualificat d'“històric” el resultat electoral– esperen que els 12 diputats andalusos els propulsin en els comicis autonòmics i municipals que se celebren al maig. I que ajudin a forçar Pedro Sánchez a avançar les generals.

El partit d'Abascal, que va ocupar durant anys càrrecs públics representant el PP fins que va decidir encapçalar una escissió per la dreta del partit, ha aconseguit omplir gairebé tots els recintes en els quals ha participat en la campanya andalusa. L'han ajudat els seus rivals: per un motiu o per un altre, tots han agitat l'espantall de Vox, que ha acabat tenint una referència constant en els debats encara que no hi estigués representat.

La "reconquesta"

Notícies relacionades

Abascal se sent còmode en la polèmica. Ha dit, per exemple, que per a ell és “motiu d'honra” que es qualifiqui els militants de Vox de “fatxes, masclistes o xenòfobs”.O que vol enviar la Legió a “defensar” la tanca de Melilla dels immigrants. El candidat andalús, Francisco Serrano, es va definir ahir a la nit com a "regenerador", però també va animar els seus a iniciar una "reconquesta". 

Un missatge a Twitter de Marine Le Pen dona una idea de la transcendència també internacional d'aquests 12 diputats ultres. “Les meves càlides felicitacions als nostres amics de Vox, que treuen un resultat molt significatiu per a un moviment jove i dinàmic,” ha escrit la líder del Front Nacional francès, que per primera vegada té aliats amb representació parlamentària al sud del Pirineu.