ACCIONS CONTRA EL JUDICI DE L'1-O

botibgxzmuarxdsv7wm9711100 / periodico

Sànchez i Turull pressionen l'Estat amb una vaga de fam

Acusen el Constitucional d'obstaculitzar el seu accés a la justícia internacional

Pedro Sánchez garanteix «un judici just» als independentistes empresonats

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

Si la setmana va començar a Catalunya amb les vagues de metges i altres treballadors públics que van posar el Govern en serioses dificultats, acaba amb una altra que prova de resituar el focus on interessa a la Generalitat. Jordi Sànchez i Jordi Turull, dos dels presos independentistes, van iniciar aquest dissabte una vaga de fam indefinida amb què busquen pressionar el Govern i la justícia amb la vista posada en el judici als promotors del referèndum de l’1-O.

El sobiranisme va reaccionar al malestar social que va haver d’afrontar durant diversos dies –amb tensió a les portes del Parlament entre bombers i Mossos inclòs– amb un envit. L’ANC va proposar als presos que iniciessin una vaga de fam per denunciar la seva situació, i Sànchez (que va ser president d’aquesta associació) i Turull van acceptar la proposta. Tots dos van ser en la llista de Junts per Catalunya en les últimes eleccions, i Sànchez és un dels principals dirigents de Crida per la República, que impulsa Carles Puigdemont. La seva decisióofereix una nova instantània del diferent moment estratègic pel qual travessen la postconvergència i Esquerra Republicana.

Sànchez i Turull justifiquen la vaga de fam en l’actuació del Tribunal Constitucional (TC) en relació amb els recursos d’empara que han presentat, tant per la seva situació de presos preventius com per la impossibilitat d’exercir els seus drets polítics. Segons ells, el TC ha obrat de forma “imparcial” acceptant a tràmit aquests recursos però deixant-los “en un calaix” sense resoldre’ls, el que impossibilita que portin el seu cas a instàncies internacionals.

Precisament una de les finalitats últimes de l’acció és la recerca d’aquesta solidaritat fora de les fronteres espanyoles. Segons l’advocat dels dos dirigents, Jordi Pina, el Constitucional està “bloquejant” la possibilitat de recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans, on actualment “dipositen la confiança”. El rebuig de tribunals de diversos països a extradir pel delicte de rebel·lió diversos líders catalans –entre ells Puigdemont– ha donat ales al sobiranisme en aquest àmbit.

Acció no violenta

Sànchez i Turull van comunicar la seva decisió de començar una vaga de fam a la presó de Lledoners, on estan presos, i després van explicar en un missatge a les xarxes socials que afronten la situació “amb tota la força i la dignitat d’una acció emparada en la no-violència”.

En el comunicat que va llegir el seu advocat, tots dos van assegurar que no estan demanant cap privilegi. “No demanem un tracte de favor al Constitucional, però tampoc acceptem passivament cap discriminació ni dilació injustificada. La qüestió ni tan sols és que dictaminin a favor nostre, sinó que simplement desbloquegin, no admetent o desestimant, els recursos presentats”, van afirmar.

La defensa dels presos va remarcar que els recursos d’empara admesos per l’alt tribunal no superen l’1,5%, mentre que en el seu cas els han acceptat tots “per a, posteriorment, no resoldre’n cap”. El primer recurs d’empara es va presentar el 22 de novembre del 2017, fa més d’un any. Però fonts del TC al·leguen que l’“especial transcendència” i la falta de jurisprudència han provocat que els recursos s’estiguin estudiant a fons.

Trasllat a Madrid

Al costat de l’advocat de Sànchez i Turull va comparèixer el doctor Jaume Padrós, exdiputat de CiU i actual president del Col·legi de Metges de Barcelona, que va explicar el seguiment mèdic de l’estat dels dos presos que es durà a terme i va reconèixer que el trasllat a Madrid per participar en el judici –previst per al gener– pot suposar, “una dificultat” si es deteriora el seu estat de salut.

El Govern va acollir amb preocupació l’anunci. Des de Buenos Aires, on participava en la cimera del G20, el president del Govern va garantir que els independentistes presos tindran un judici just, i va posar en dubte les raons per les quals Sànchez i Turull diuen emprendre la vaga de fam.

Després de descartar que aquesta iniciativa vagi a condicionar la durada de la legislatura espanyola, Pedro Sánchez va insistir que “Espanya és un Estat social i democràtic”, i que, per tant, “el poder judicial és independent”. Però també va admetre que la vaga de fam “no és una bona notícia”.

Torra demana respecte

Notícies relacionades

La iniciativa de Sànchez i Turull va comptar amb suport unànime a la trinxera independentista. El president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar “respecte” per a la seva decisió, va assegurar que la justícia espanyola està “totalment desacreditada” i va demanar solucions al Govern: “Catalunya es mereix una sortida, no podem continuar així”.

Els dos presos van rebre també el recolzament de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La líder de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, no va opinar sobre la decisió de fer vaga de fam perquè la considera “molt personal”, i des del PSC-Units per Avançar Ramon Espadaler va demanar que “se substitueixi la presó incondicional per la llibertat condicional” fins al judici.

Actualitzar

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Fa 1973 dies

Carregar més

Temes:

Catalunya