ELECCIONS EUROPEES

ERC demanarà al Parlament Europeu que enviï observadors al judici per l'1-O

Jordi Solé afirma que "a Europa demanen que les demandes polítiques tinguin solucions polítiques"

L'eurodiputat creu que podran tornar a ser la força més votada a Catalunya en les eleccions europees

zentauroepp46084551 primer pla de l eurodiputat jordi sol  en un esmorzar de pre181130120329

zentauroepp46084551 primer pla de l eurodiputat jordi sol en un esmorzar de pre181130120329 / Alan Ruiz Terol

1
Es llegeix en minuts
Alex Bustos

L’eurodiputat d’ERC, Jordi Solé, ha manifestat la intenció del seu partit de guanyar les eleccions europees a Catalunya, de "reeditar la seva victòria" de l’any 2014. Per a això compta a més amb una coalició, encara per concretar, amb altres partits nacionalistes d’esquerres, com el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) o EH Bildu.

De moment no està clar si la CUP es presentarà als comicis europeus, i si en aquest cas formaria part d’aquesta coalició. Solé assegura que podrien entrar en ella altres forces d’"esquerra que defensin el dret a decidir". Queda tancada la porta llavors a la participació del PDECat i Carles Puigdemont en aquesta. De moment no s’han concretat noms, però sí que ha apostat per "una llista cremallera" que fos paritària entre homes i dones, amb la possibilitat que per primera vegada ERC tingués una eurodiputada.

Reacció europea

Solé ha assegurat que espera que la Unió sigui capaç de defensarOriol Junqueras i que pugui exercir els seus drets polítics a Brussel·les. "Volem que la UE ens aguanti la mirada quan els diguem que tenim un eurodiputat en situació de privació de llibertat de manera absolutament injusta, que ha sigut escollit per la ciutadania i que potser no pot exercir com a eurodiputat", ha afirmat. 

També ha demanat que observadors del Parlament Europeu acusen el judici de l’1-O, tot i que no confia que s’accepti la petició. Ha argumentat que "és necessària" la seva presència perquè podran "observar que tot es produeixi amb garanties". Tot i que ha admès que hi ha pronunciaments dispars a la UE respecte al procés independentista català, Solé afirma que una actitud comuna és que les "demandes polítiques tinguin solucions polítiques".

Projecte comú

Notícies relacionades

En paral·lel, el recent assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi ha posat de manifest que no existeix una política exterior europea comuna. En aquest sentit, Solé aposta per una política exterior de la UE "cohesionada i coherent", que defensi els drets humans, la democràcia i la justícia i que sigui un referent per a països de fora de la Unió. L’eurodiputat advoca perquè els països comunitaris siguin una entitat influent, tot i que critica la idea de crear un exèrcit comú.

El projecte d’ERC aposta per una Europa més social, on el pressupost garanteixi uns ingressos mínims per als ciutadans i que no s’oblidi delsdrets fonamentals, com el dret a l’asil, que països com Polònia no respecten.