REACCIONS POLÍTIQUES

L'independentisme demana a Alemanya que no extradeixi Puigdemont

Torrent insisteix a crear un "front comú" contra el "cop a la democràcia"

La CUP proposa intentar investir l'expresident per buscar el xoc

zentauroepp42665870 marcha180325172512

zentauroepp42665870 marcha180325172512 / Robert Ramos

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre

La setmana més adversa per als independentistes en mesos s'ha tancat aquest diumenge amb la pitjor notícia que podien esperar: la detenció de Carles Puigdemont. Després de la investidura fallida de Jordi Turull i el seu empresonament posterior -juntament amb Carme Forcadell, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa-, l'arrest de l'expresident a Alemanya ha contribuït a augmentar el desconcert del sobiranisme.

Membres de Junts per Catalunya, ERC i la CUP han participat en les mobilitzacions que s'han convocat a tot Catalunya. Mentre estudien una reacció conjunta que encara no té forma, dirigents independentistes han coincidit aquest diumenge a demanar a les autoritats alemanyes que no extradeixin l'expresident. Però si els grans partits subratllaven la necessitat que els manifestants es conduïssin per la via pacífica, la CUP insistia en la estratègia de xoc i proposava tornar a la casella de sortida mirant d'investir de nou Puigdemont.

Des de JxCat s'ha assegurat que l'expresident coneixia els riscos del seu viatge a Finlàndia, però no va voler que "la por el frenés" en el seu objectiu d'internacionalitzar la causa independentista. Elsa Artadi, portaveu de la formació de Puigdemont, ha afirmat també que "la causa judicial contra el moviment independentista no s'aguanta", perquè el sobiranisme "sempre ha sigut pacífic, democràtic, cívic". Segons ella, "Espanya no garanteix un judici just", i per això Alemanya hauria d'oposar-se a l'extradició.

En la mateixa línia s'ha expressat l'eurodiputat d'Esquerra Jordi Solé. "Les extradicions per motius polítics, com es veu clarament en aquest cas, no haurien de ser ni contemplades per cap país europeu", ha dit. Tant ell com Artadi han participat en la marxa que han organitzat ANC i Òmnium, i que ha finalitzat davant del consolat alemany a Barcelona. La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, també ha considerat "intolerable" que "dins de la UE hi hagi presos polítics, acusats de delictes inventats".

La CUP vol investir Puigdemont

La CUP ha sigut més contundent al denunciar els que els seus principals personatges públics qualifiquen de "repressió antidemocràtica" de l'Estat. En la línia que la formació defensa des de les eleccions del 21-D, el diputat Carles Riera ha insistit en la necessitat de plantejar una mobilització permanent. La "primavera catalana", ha dit Riera, passaria també per investir Puigdemont -desobeint les directrius del Tribunal Constitucional- i per "paralitzar el país".

Notícies relacionades

La jornada política s'ha tancat amb la intervenció del president del Parlament, que s'ha convertit en les últimes setmanes en un dels principals referents de l'independentisme. Donat el seu paper com a primera autoritat autonòmica de Catalunya, i en una iniciativa inèdita, Torrent ha dirigit a les 22.00 hores un missatge institucional als catalans, que s'ha emès a TV3. En la seva opinió, la detenció de Puigdemont fa encara més necessari el "front comú" que va proposar dissabte, i en què es compromet a treballar a partir d'aquesta setmana.

Torrent no ha escatimat tampoc en atacs a Mariano Rajoy, que en la seva opinió està donant "un cop gairebé definitiu a la democràcia espanyola" i està "segrestant la voluntat del poble" amb l'actuació contra Puigdemont. I "cap jutge ni cap govern", té, segons ell, legitimitat per cessar-lo o perseguir-lo. "Aquesta situació exigeix una sortida política, no judicial. Ara és l'hora de la política", ha insistit.