DEBAT A ESTRASBURG

La UE pressiona: "És el moment de parlar" sobre Catalunya

El vicepresident de la Comissió Europea afirma que no hi ha impediments per començar el diàleg immediatament

El conflicte català tensiona i divideix l'Eurocambra per les discrepàncies sobre la mediació europea

undefined40411720 tr10 estrasburgo  francia   04 10 2017   el diputado del pde171004165630

undefined40411720 tr10 estrasburgo francia 04 10 2017 el diputado del pde171004165630 / PATRICK SEEGER

5
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

“No hi ha dubte que l'única forma d'avançar és amb diàleg. No hi ha dubte que Espanya és un país on es respecta l'Estat de dret, on les institucions són independents i on no hi ha impediments perquè el diàleg comenci immediatament. L'únic que es necessita és voluntat política”. El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha fet una crida a Madrid i Barcelona a deixar de banda les seves diferències i establir ponts de diàleg.

Ha sigut durant el debat monogràfic sobre Catalunya celebrat a l'Eurocambra, en què han participat només els líders dels grups polítics. Poc més d'una hora en què Timmermans s'ha centrat en la legalitat reiterant que el Govern de la Generalitat no va respectar la llei quan va convocar el referèndum de l'1-O. “D'acord amb la Constitució espanyola la votació de diumenge no va ser legal”, ha advertit.

Un cop dit això, ha recordat que “la violència no resol res en política” i que “mai és una solució o la resposta”, encara que ha insistit que “tots els governs tenen l'obligació de sostenir l'Estat de dret”, i això a vegades “requereix l'ús proporcionat de la violència”. Timmermans, que pertany a la família socialista, ha explicat que el president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, manté contacte permanent amb el president espanyol, Mariano Rajoy. “Oblidem la confrontació. Apostem pel diàleg”, ha reivindicat.

Tancament de files al voltant del diàleg

Tots els grups polítics han fet pinya al voltant de la necessitat de resoldre la crisi política per la via del diàleg, encara que segons el Partit Popular Europeu (PPE) el conflicte ha de ser resolt a Espanya. “Necessitem un diàleg intraespanyol i fem una crida a totes les forces interessades. No trobarem la solució aquí al Parlament. Aquest conflicte només el poden resoldre els espanyols", ha insistit el líder del PPE, Manfred Weber.

Molt més crític ha sigut el cap de files dels socialistes, Gianni Pitella, que ha lamentat la gestió de Rajoy i les imatges de diumenge. “Hi pot haver divergència d'opinions, però cap demòcrata pot alegrar-se de les imatges de diumenge passat amb les càrregues policials. Quan la policia actua de manera desproporcionada som sempre davant un fracàs de la política”, ha alertat, i ha fet una crida tant a Rajoy com a Carles Puigdemont. El liberal Guy Verhofstadt, per la seva banda, ha instat el Govern català a no declarar la independència de forma unilateral basant-se en “un referèndum defectuós” perquè causarà “una fractura fatal en la seva societat, que serà impossible curar”.

Tant l'Esquerra Europea com els Verds han optat per posar l'accent en les mesures repressives del Govern central per impedir el vot de diumenge. “No hi ha justificació a aquest ús desproporcionat de la força, la violència no serveix per resoldre els conflictes. Independentment del que pensem del referèndum, el comportament de Rajoy ha sigut un fracàs”, ha dit l'ecologista alemanya Ska Keller. Els dos grups han instat les institucions europees a implicar-s'hi. “La Comissió Europea té obligació d'oferir mediació, prendre cartes en l'assumpte, i això és el que esperem”, ha afegit.

Tensió al matí

El ple del Parlament Europeu no havia esperat al debat d'aquesta tarda sobre 'Constitució, Estat de dret i drets fonamentals arran dels esdeveniments a Catalunya' per començar a tractar el greu conflicte polític que viu Espanya. La limitacions imposades i el format -només hi haurà un torn de paraula per als líders dels grups polítics- han deixat un profund malestar en molts eurodiputats, que han aprofitat el debat preparatori sobre la cimera de caps d'Estat i de Govern d'octubre per fer una crida al diàleg i a la mediació europea.

“És urgent. No esperem que altres gestos unilaterals dificultin encara més una solució negociada”, ha instat el cap de files dels Verds, Philip Lamberts, el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans. “Les imatges de Catalunya han mostrat al món una imatge molt diferent de la democràcia. ¿En què es diferencia tot això del 56 a Hongria, del 68 a Txecoslovàquia, del 88 a Lituània o del 1998 a Geòrgia, quan la policia i l'Exèrcit utilitzaven porres i tancs per reeducar els ciutadans que demanaven democràcia, llibertat i independència?”, ha preguntat l'expresident lituà Rolandas Paksas. “No és un assumpte intern, vostès tenen la responsabilitat de mantenir els valors”, ha reclamat l'alemanya Julia Reda.

La preocupació en el si del Parlament Europeu és gran i l'intent per limitar aquesta qüestió a un debat d'una hora en què els únics protagonistes siguin uns pocs eurodiputats estrangers, per més que siguin els caps de files, no ha agradat a les files de Podem, IU, ERC i el PNB, entre altres. “El Govern s'ha negat sistemàticament a oferir una sortida al poble de Catalunya. Ja no és un debat independència sí o no, sinó sobre democràcia i llibertats civils sí o no. Europa ha de prendre partit defensant els catalans. Si les institucions no prenen partit es convertiran en part del problema i no en la solució”, ha advertit el representant de Podem, Miguel Urbán.

Crítiques del PP i defensa del Rei

“Si les institucions europees diuen que la llei i només la llei i que és un assumpte intern d'Espanya, es mereixen el rècord mundial de convertir els catalans en euroescèptics”, ha afegit l'eurodiputat d'ERC Jordi Solé. La seva intervenció ha irritat a les files del PP, que ha protagonitzat una altra picabaralla a compte de Catalunya. “A vostè que se li omple la boca de llibertat i democràcia, ¿fer un cop d'estat, anar contra la Constitució i les lleis d'un país, això és democràcia?”, li ha preguntat Carlos Iturgaiz. Mentrestant, el seu cap de files, Esteban González Pons, ha advertit a la resta de col·legues que "si Espanya es trenca per Catalunya, una fila de fitxes dòmino la seguirà per tot el continent".

El debat ha continuat per aquests camins, amb dures intervencions i enfrontaments entre els uns i els altres. Especialment després que Marina Albiol (IU) qualifiqués de “rància” i “perillosa” la monarquia espanyola i critiqués el discurs del rei Felip VI. Unes paraules que han generat aplaudiments a una banda de la bancada i algun “¡Visca el Rei!” a l'altra.

Notícies relacionades

En un to menys crispat, el representant d'ICV, Ernest Urtasun, també ha aprofitat el seu torn de paraula per instar Timmermans a obrir els ulls. “No poden deixar de veure el que està passant a Catalunya. Ahir molta gent va sortir als carrers a denunciar la violència. Han de condemnar els actes de violència. Hi havia una ordre judicial, però l'operatiu del Ministeri de l'Interior va vulnerar drets fonamentals. Si vostès no hi intervenen, si no hi ha diàleg, anem a una situació molt preocupant. Una declaració unilateral d'independència és un error segur i portarà més repressió. Li demano en nom de molts catalans que obrin vies de negociació i diàleg, facilitin el diàleg i responguin al que els catalans estan demanant aquests dies”, ha reivindicat.

La representant del PNB, Izaskun Bilbao, ha demanat mentrestant que el conflicte s'inclogui a l'agenda política europea perquè “hi ha en joc l'estabilitat” de tots i ha anunciat que el 'lehendakari' Iñigo Urkullu va escriure ahir al president de la Comissió, Jean-Claude Juncker, oferint-se a mediar.