BALANÇ

La caixa de solidaritat d'Òmnium i l'ANC ha recollit 9 milions en un any i mig

De Gispert i Benach creen una associació per vetllar per aquest compte, que reserva 3 milions d'euros

Les entitats sobiranistes deixaran de custodiar els pagaments pel procés

zentauroepp44152475 people hold pro independence estelada flags during a demonst180705164231

zentauroepp44152475 people hold pro independence estelada flags during a demonst180705164231 / JOSEP LAGO

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les entitats sobiranistes van crear el 8 de maig del 2017 unacaixa de solidaritatper recollir fons per recolzar econòmicament els sancionats o investigats per accions relacionades amb el procés sobiranista, un compte que, des d’aleshores, ha recollit fins a 9 milions d’euros.

En el dia d’avui conserva una base de prop de 3 milions d’euros, després d’haver-hi abonat el pagament de les condemnes per la consulta del 9-N, les fiances dels exconsellers i la de l’expresident Carles Puigdemont a Alemanya, entre d’altres. L’últim moviment registrat té a veure amb els 4,9 milions d’euros que han dipositat per la sentència del Tribunal de Comptes a Artur MasJoana Ortega i Irene Rigau, una resolució que va propiciar que s’afegissin al compte 300.000 euros més en tan sols tres dies després d’una campanya a la recerca de suport econòmic. 

Notícies relacionades

En una roda de premsa celebrada a l’Ateneu Barcelonès, els expresidents del Parlament Ernest Benach Núria de Gispert, garants d’aquesta caixa des de la seva creació, han anunciat que han creat l’Associació pel Foment de la Caixa de Solidaritat, la que s’encarregarà de vetllar per aquests fons i, per tant, Òmnium Cultural i l’ANC deixaran de ser els responsables del dipòsit. De Gispert presideix el nou ens, la vicepresidència l’ocupa Benach i dos economistes i un notari omplen les vocalies. "Aquesta associació serà l’encarregada de fer tot el seguiment d’aquesta qüestió, de vehicular els diners que la ciutadania aporta per fer front a les despeses jurídiques que reben com a conseqüència de posicions emmarcades en la independència i accions cíviques pacífiques i democràtiques", han explicat. 

També han volgut remarcar que, si bé va ser creada per respondre a les multes i fiances dels polítics independentistes, ara pretenen que es faci extensible a altres persones amb menor reconeixement mediàtic. "S’ha ampliat i s’ampliarà més. No només per a aquells polítics coneguts per tots, sinó per exemple per a algun CDR, treballadors públics...", ha comentat De Gispert.