El fiscal demana que es rebutgi de ple la recusació del tribunal del procés

En un nou informe es mostra contrària a tramitar els incidents de Forcadell, Cuixart i Simó contra Marchena

El tribunal dona tres dies a les parts per al·legar si el Suprem és competent o no per jutjar la causa

zentauroepp42597787 graf7285  madrid  21 03 2018   de izquierda a derecha tres d181112085727

zentauroepp42597787 graf7285 madrid 21 03 2018 de izquierda a derecha tres d181112085727 / Angel Diaz

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La fiscalia del Tribunal Suprem no distingeix entre les recusacions presentades contra el president de la seva Sala Segona, Manuel Marchena, i la interposada pel president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, contra la resta del tribunal que jutjarà el procés. En un segon informe també ha demanat al tribunal que rebutgi de ple la recusació interposada tant per Cuixart com per l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i l’exmembre de la Mesa de la Cambra Anna Simó.

Simultàniament, el tribunal ha donat un termini de tres dies a les parts perquè es pronunciïn sobre la declinatòria de jurisdicció, en la qual tots els acusats plantegen que el Suprem no és competent per jutjar-los. La majoria d’ells havien sol·licitat que el termini per qualificar s’ampliés dels 10 dies previstos en la llei a 90 dies.

En una diligència d’ordenació de la secretària del tribunal es declara que el termini per presentar els escrits en què sol·licitaran l’absolució dels seus clients començarà a córrer una vegada es resolguin els articles de previ pronunciament plantejats, fet que no es produirà fins després de celebrar la corresponent vista, al principi prevista per a la setmana del 17 de desembre.

Tot i que per complir aquest calendari serà fonamental veure com evolucionen les recusacions presentades. Aquest dimecres el fiscal de Sala del Suprem Fidel Cadena considera que els incidents presentats no mereixen ni tan sols ser tramitats per la Sala Especial prevista a l’article 61 de la llei orgànica del poder judicial "pel seu caràcter fraudulent i contrari a dret".

Notícies relacionades

Aquest dillunsja havia informat en contra de les primeres recusacions presentades en el procediment contra Marchena per provar d’evitar que presideixi el tribunal que jutjarà els líders independentistes. L’intent d’apartar-lo es basava en la suposada vinculació d’aquest jutge amb el PP a l’haver sigut proposat per aquest partit per presidir el Consell General del Poder Judicial i, sobretot, pels missatges enviats pel portaveu popular al Senat, Ignacio Cosidó, en un xat de WhatsApp de senadors en què es vantava que a partir d’aquest acord la formació controlaria la Sala Segona.

Aquestes recusacions van ser les interposades per l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.