MOVIMENT ESTUDIANTIL

'Referèndum' sobre la monarquia a 26 universitats públiques espanyoles

El 29 de novembre tindrà lloc la primera consulta sobre el model d'Estat a la Universitat Autònoma de Madrid

undefined46044214 referendum universidades monarquia181127150823

undefined46044214 referendum universidades monarquia181127150823 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Es preveu un "desembre calent" en més de la meitat de les universitats públiques espanyola que celebraran les pròximes setmanes referèndums no vinculants sobre la continuïtat de la monarquia. Així ha definit Vicky, representant de la plataforma que farà la consulta a la Universitat Complutense de Madrid (UCM), el camí que iniciaran aquest dijous la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), germen d’aquest moviment, amb la celebració de les primeres votacions sobre el model d’Estat. 

I és que, diversos estudiants de l’UAM van posar fa un mes els fonaments perquè aquesta onada de consultes s’hagi expandit ràpidament per la resta d’universitats del país fins a arribar a 26 de les 50 universitats públiques. Uns referèndums que constaran de dues preguntes. "¿Estàs a favor d’abolir la monarquia com a forma d’Estat i instaurar una república?" serà la primera qüestió que hauran de respondre els votants. En cas afirmatiu, hauran d’assenyalar si estan "a favor de l’obertura de processos constituents per decidir quin tipus de república". 

"Fent història"

"Crec que estem fent història", així de clara s’ha mostrat Lucía Nistal, una de les impulsores de la iniciativa a l’UAM, que creu que així aconseguiran la possibilitat d’"opinar sobre una cosa que mai els han preguntat: la continuïtat de la Monarquia". I és que Nistal ha assenyalat aquest dimarts, en una roda de premsa al Teatre del Barri de Lavapiés, la necessitat de replantejar-se la funció de Felip VI i d’una institució monàrquica "antidemocràtica", "anacrònica" i "hereva directa de la dictadura". 

El referèndum, tot i que no serà vinculant, suposarà un "acte impugnatori", segons han assenyalat els organitzadors, que ja saben que s’hauran d’enfrontar al seu punt feble: la seva incapacitat per controlar el doble vot. En aquest sentit, s’han defensat en el fet que la Llei de Protecció de Dades prohibeix que tinguin bases de dades per controlar el cens. "Les exigències de control i que tot sigui assegurat ho transmetem a les institucions, a veure si es decideixen a fer un referèndum vinculant", ha sentenciat Nistal.

40 anys de la Constitució

En l’aniversari dels40 anys de la Constitució espanyola és on es troba un dels principals arguments esgrimits pels estudiants. Així, en un comunicat ratificat per totes les universitats deixaven palès que és "la joventut la que no vol continuar acceptant una monarquia imposada, ni un règim imposat i tancat amb candau per 40 llargs anys". 

"El 80% de la població no ha pogut formar part de la decisió del model d’Estat", ha reivindicat Marta, alumna de la Universitat Carles III de Madrid (UC3M). Una queixa compartida per tots els seus companys i en especial per Sergi, per la Universitat de Barcelona (UB), que va recordar que a "Espanya tenim una monarquia que no va ser votada pel poble i que no està legitimada per part de la societat". 

Universitats catalanes

Notícies relacionades

Molt presents han estat en l’acte la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Barcelona (UB) que celebraran el referèndum dimarts vinent 4 de desembre. El Pablo, de la UPF, ha assenyalat des del principi  que Catalunya "està perduda totalment per a la monarquia i per a Felip VI" després del discurs del rei dos dies després del’1-O. En aquesta línia, ha assegurat que les universitats catalanes recolzaran el referèndum perquè "una lluita per decidir la forma de l’Estat pot ser la unió entre els diferents pobles d’Espanya".

Més taxatiu va ser el Sergi que, arran de les càrregues policials produïdes durant el referèndum celebrat a Catalunya, ha criticat l’Estat per intentar "reprimir i acabar amb qualsevol moviment que qüestioni el model d’Estat actual". 

Temes:

Universitat