MARÍA JOSÉ SEGARRA

La fiscalia ultima una limitació de les acusacions per delictes d'odi

El ministeri públic vol adaptar el criteri a les sentències del Tribunal d'Estrasburg

El text ha d'estar a punt durant el primer trimestre del 2019.

zentauroepp43721030 primer pla de la fiscal en cap de sevilla  maria jos  segarr180612180646

zentauroepp43721030 primer pla de la fiscal en cap de sevilla maria jos segarr180612180646 / UPF

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La Fiscalia General de l’Estat prepara una circular que farà arribar a tots els fiscals delegats de delictes d’odi per limitar les seves acusacions. Aquest moviment es produeix després que Espanya hagi rebut en els últims mesos algun revés del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), com el de la sentència per la crema de fotografies del Rei a Girona el 2007, que la cort d’Estrasburg va considerar que s’englobava dins de la llibertat d’expressió.

La fiscal general, María José Segarra,va demanar aquest dilluns una "reflexió assossegada" i fonts del ministeri públic confirmen a ACN que s’està treballant ja en aquest document per unificar criteris i adaptar-los a les decisions d’Estrasburg. El text ha d’estar a punt durant el primer trimestre del 2019.

Aquest tipus de delictes es recullen en l’article 510 del Codi Penal que preveu, en els casos més greus, condemnes d’entre un i quatre anys de presó per a les persones que fomentin l’odi o la violència contra una persona o col·lectiu per motius racistes, antisemites, religiosos i d’altres circumstàncies.

"Reflexió assossegada"

En la jornada celebrada a Madrid, Segarra va comminar els fiscals a promoure una resposta penal "proporcionada, garantista i dissuasiva" a aquest tipus de conductes, que han anat en augment en els últims anys.

Durant la seva intervenció d’obertura, la fiscal general de l’Estat va recordar que la major part d’aquests delictes es cometen "amb abús de les tecnologies de la informació" i, a més, s’està produint un augment important d’aquestes conductes, per la qual cosa es fa necessària "una reflexió assossegada" que faciliti la unitat d’actuació de la fiscalia, que potser en alguns casos no s’estava aplicant.

Segarra també va incidir en el fet que l’orgànica 1/2015 que va modificar l’article 510 del Codi Penal per als delictes d’odi no ha suposat crear una categoria unívoca d’aquestes conductes, que continuen disseminades en la norma. "Els difusos contorns típics potser no permeten aflorar totes les conductes d’intolerància", va admetre, per la qual cosa es fa necessari estudiar l’assumpte i treure conclusions que s’abocaran en una pròxima circular.

De Willy Toledo a Dani Mateo

En els últims mesos han sortit a la palestra casos com el dels titellaires, el de l’actor Willy Toledo i el del’humorista Dani Mateo. Així doncs, la fiscalia vol unificar el seu criteri i adaptar-lo a les sentències del TEDH, que han arribat fins i tot a corregir la justícia espanyola en condemnes per casos d’odi, tal com va passar amb els joves gironins condemnats per haver cremat fotos del Rei el 2007.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha assenyalat que "evidentment" comparteix l’actitud de la Fiscalia General de l’Estat perquè "s’ha de continuar protegint les llibertats d’una democràcia que comencem a buidar-la i no sabem on acaba aquest empetitiment".

Calvo ha afegit que "la història dona lliçons i que Europa ha d’aprendre també de les seves lliçons" en ple segle XXI, en què els socialistes espanyols, en general, i els andalusos, en particular, "som un espai ideològic al qualmira molta gent a Europa i al món i això forma part de la nostra manera de mirar la vida i mirar les coses".

Per la vicepresidenta del Govern, "s’ha de sostenir les institucions i la democràcia amb més respecte, amb més diàleg, i amb menys temeritats". Calvo ha incidit que "els socialistes sempre hem lluitat per la democràcia i per les llibertats" i ha remarcat que "la democràcia és llibertat i igualtat combinada".

Notícies relacionades

"La dreta i les dretes i el perill que s’acosta amb una força com VOX és una espècie de tornada enrere del que aquest país ja ha construït en 40 anys", tot i que a Espanya hi ha encara "milions de persones" que tenen "memòria de quan no teníem llibertats a Espanya".

El PP nega la desproporció

L’exministre de Justícia i actual responsable d’aquesta matèria en el PP, Rafael Catalá, no creu que s’estigui fent una interpretació"desproporcionada"o "desorbitada" dels delictes d’odi. "No crec que s’estigui aplicant de manera desproporcionada cap llei aprovada per un Parlament democràticament. Estic convençut que elsjutgesapliquen les lleis en els termes en què han sigutaprovades, i no em sembla que hi hagi cap interpretació desorbitada ni en aquesta matèria ni en cap altra", ha dit Catalá al Congrés.